rosvita02 Odkrito.si

Priznanje: Rosvita Pesek spregovorila o prepirih z...

Vrtec_3 Svet24.si

Drama v vrtcu: Zalezovala je celo babice in dedke ...

denar evro Petisvet.si

Če ga najdete, ga dobro poglejte! Vreden je več,...

reševanje, volk Svet24.si

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno ...

katarina kresal 1 Svet24.si

Nekdanja ministrica Katarina Kresal v vlogi ...

andrej škufca Njena.si

Andrej Škufca svetu predstavil sina Valentina!

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar bo spet mamica

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje
| Vera Simončič

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje

Nahaja se v hrustljavo zapečenih piškotih., Revija Maja

Akrilamid je kemična spojina, ki se uporablja v proizvodnji papirja, plastike, lepil, predelavi rude, industriji barv ...Gre za spojino, ki dokazano povečuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Zato je toliko bolj zaskrbljujoče, da se ta nevarna spojina pojavlja tudi v naši hrani.

Da akrilamid nastaja v živilih, so naključno odkrili švedski znanstveniki leta 2002. Spojina nastane, ko živila bogata s škrobom izpostavimo temperaturam višjim od 120 stopinj Celzija. Akrilamid nastaja predvsem med pečenjem in cvrtjem tako v pečici kot v ponvi. Ravno tista okusna rjava skorjica na kruhu, krompirju, piškotih … vsebuje največ akrilamida.

Foto: Profimedia - Pečen krompirček

Bolj kot je živilo zapečeno, več akrilamida vsebuje. To velja tako za industrijsko predelana živila ali pa za hrano pripravljeno v domači kuhinji.

Akrilamidu se popolnoma ne moremo izogniti, z drugačnimi tehnikami priprave in obdelave živil, pa lahko njegov vnos zmanjšamo.