pia zemljič Odkrito.si

Huda poškodba znane slovenske igralke

Angelina Jolie Svet24.si

Zvezdniki, ki imajo zelo zanimive skrite talente

novaandreja Petisvet.si

Astro nasveti: od 10.12. do 16.12.2018

dete, dojenček, bolnišnica Svet24.si

Starša podhranjenega 10-mesečnega dojenčka ...

sneg, sani, termometer, zima Svet24.si

Če bodo padavine, bo snežilo! Vse je odvisno od ...

jernej kozan Njena.si

Zmagovalec Talentov po Hrvaški osvaja še Nemčijo

nina pušlar Njena.si

Razkrita skrivnost Nine Pušlar

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje
| Vera Simončič

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje

Nahaja se v hrustljavo zapečenih piškotih., Revija Maja

Akrilamid je kemična spojina, ki se uporablja v proizvodnji papirja, plastike, lepil, predelavi rude, industriji barv ...Gre za spojino, ki dokazano povečuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Zato je toliko bolj zaskrbljujoče, da se ta nevarna spojina pojavlja tudi v naši hrani.

Da akrilamid nastaja v živilih, so naključno odkrili švedski znanstveniki leta 2002. Spojina nastane, ko živila bogata s škrobom izpostavimo temperaturam višjim od 120 stopinj Celzija. Akrilamid nastaja predvsem med pečenjem in cvrtjem tako v pečici kot v ponvi. Ravno tista okusna rjava skorjica na kruhu, krompirju, piškotih … vsebuje največ akrilamida.

Foto: Profimedia - Pečen krompirček

Bolj kot je živilo zapečeno, več akrilamida vsebuje. To velja tako za industrijsko predelana živila ali pa za hrano pripravljeno v domači kuhinji.

Akrilamidu se popolnoma ne moremo izogniti, z drugačnimi tehnikami priprave in obdelave živil, pa lahko njegov vnos zmanjšamo.