osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 26. maja

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

nika kljun Njena.si

Olala: Nika Kljun kot vroča divja mačka

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje
| Vera Simončič

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje

Nahaja se v hrustljavo zapečenih piškotih., Revija Maja

Akrilamid je kemična spojina, ki se uporablja v proizvodnji papirja, plastike, lepil, predelavi rude, industriji barv ...Gre za spojino, ki dokazano povečuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Zato je toliko bolj zaskrbljujoče, da se ta nevarna spojina pojavlja tudi v naši hrani.

Da akrilamid nastaja v živilih, so naključno odkrili švedski znanstveniki leta 2002. Spojina nastane, ko živila bogata s škrobom izpostavimo temperaturam višjim od 120 stopinj Celzija. Akrilamid nastaja predvsem med pečenjem in cvrtjem tako v pečici kot v ponvi. Ravno tista okusna rjava skorjica na kruhu, krompirju, piškotih … vsebuje največ akrilamida.

Foto: Profimedia - Pečen krompirček

Bolj kot je živilo zapečeno, več akrilamida vsebuje. To velja tako za industrijsko predelana živila ali pa za hrano pripravljeno v domači kuhinji.

Akrilamidu se popolnoma ne moremo izogniti, z drugačnimi tehnikami priprave in obdelave živil, pa lahko njegov vnos zmanjšamo.