favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se pravilno lotiti diete?

6. 1. 2019; 04.00
Avtor: Karmen Klinc, Maja
dieta dreamstime-l-67028368-jpg

Dieta lahko za telo predstavlja precejšen napor. foto: Dreamstime

Če ste kdaj bili na dieti, se vam je gotovo zgodilo, da niste dosegli želenega cilja. Razkrivamo vam, kako si lahko pomagate, da bo vaša dieta čim bolj učinkovita.

Ob dietah se ne spremenijo le vaše prehranjevalne navade. Spremeni se tudi proces presnove v vašem telesu. Ker je presnova počasnejša, se večji del hrane, ki jo zaužijete, spremeni v maščobne celice. Poleg tega kar 95 odstotkov oseb po dieti izgubljene kilograme pridobi nazaj v enem do treh letih. Težava je v tem, da pri hitrih dietah telo izgubi veliko vode in mišične mase, ne pa tudi maščob. Ali vidite začaran krog?

Dieta lahko za telo predstavlja precejšen napor, obstajajo pa kar tri biološke spremembe, ki jih nikakor ne smemo zanemariti.

Nevrološka sprememba: Kadar ste na shujševalni dieti, ste dejansko bolj dovzetni za hrano in jo hitreje opazite, še posebno okusno hrano in sladice! Apetit se poveča in hrana se zdi še bolj mikavna kot sicer.

Hormonske spremembe: Zgodba se ponavlja. Kadar izgubljate maščobo, se raven hormonov, odgovornih za občutek sitosti, zniža in raven hormonov, odgovornih za občutek lakote, zviša.

Biološke spremembe: Kadar telo začuti, da je prisiljeno delovati pri znižanih dnevnih vnosih kalorij, se metabolizem upočasni (poraba energije), preostanek kalorij pa se hitreje pretvarja v maščobo, kar je ravno nasprotno od tistega, kar želite z dieto doseči. Sproži se nekakšen obrambni mehanizem.

Pomembno je, da se lotite diete na pravilen način. Pozorni bodite na sinergijo pravih hranil.

Ključ do sinergije v izdelkih s prehranskimi dopolnili je zagotoviti maksimalno učinkovitost izkoristka, aktivacije in absorpcije posameznih hranil v izdelku. Priporočljiva je souporaba prehranskih dopolnil, katerih formula je izdelana za učinkovito razstrupljanje, olajšanje stresa in izgubo odvečne telesne teže tudi brez izrazitih sprememb vsakdanjega dnevnega ritma. S posameznim hranilom ni mogoče doseči take učinkovitosti, kot jo lahko s skupnim delovanjem hranil. Za maksimalno delovanje se morajo hranila dopolnjevati, biti v sinergiji.

Natančna kombinacija zelišč in fitokompleksa

Izberite formule, ki imajo natančno izbrano kombinacijo zelišč in fitokompleksov za doseganje učinka sinergije. Izdelke, ki vsebujejo učinkovite odmerke neokrnjenih zelišč, ne samo izolirane »aktivne« sestavine, kar je naravni način za zagotavljanje maksimalne učinkovitosti.

Zelišča, priporočljiva v hranilih za doseganje vitkejše postave:

Garcinija:

Aktivne sestavine kamboške garcinije (Garcinia cambogia) pomagajo do vaših želenih rezultatov. Garcinija ima tudi mnogo drugih prednosti. Zavira apetit in lakoto, izboljša razpoloženje in pomaga preprečiti hranjenje zaradi čustev ter zavira maščobe.

Zeleni čaj:

Zeleni čaj foto: Dreamstime

Večina študij o izgubi telesne teže se osredotoča na epigalokatehin galat, ki je prevladujoča aktivna sestavina zelenega čaja. Vse študije kažejo, da je zeleni čaj povezan z vrsto bioloških učinkov, ki pozitivno vplivajo na zdravje in presnovo maščob. Zeleni čaj ima termogenetski učinek (izgorevanje maščob), zavira encime, ki sodelujejo pri kopičenju maščobe. Je tudi velik vir antioksidantov in pomaga pri dolgoročnem vzdrževanju telesne teže.

Gurmar

Gurmar ali Gymnema sylvestre je tradicionalno zelišče, ki se uporablja v ajurvedski medicini. Uporabljali so ga predvsem pri sladkorni bolezni in podobnih stanjih spremenjenih vrednosti sladkorja v krvi. Aktivna učinkovina v tej rastlini je gimnemična kislina, ki upočasnjuje izločanje sladkorja v kri ter spodbuja rast celic, ki v trebušni slinavki proizvajajo inzulin, hkrati pa vpliva tudi na naše receptorje za sladek okus, kar pomeni, da zmanjšuje hrepenenje po sladkem.

Zelišča, ki imajo razstrupljevalne učinkovine:

Regrat:

Poznajo ga že tisočletja in uporabljali so ga za zdravljenje slabokrvnosti, skorbuta, kožnih težav, krvnih bolezni in depresije. Je splošni stimulans za organizem, deluje blago odvajalno, ohranja zdravo ravnotežje koristnih bakterij v črevesju in pomaga pri izplakovanju nabranih strupenih snovi iz telesa.

List sene:

Sena je rastlina, ki izvira iz toplih pokrajin Avstralije, Afrike, Indije in Severne Amerike. V Indiji jo uporabljajo več tisoč let. Znana je predvsem zaradi svojega odvajalnega učinka. Vsebuje glikozide, ki delujejo odvajalno. Gladi mišice črevesja in pomaga črevesnim bakterijam, s tem pa pospešuje delovanje črevesja. Zaradi teh lastnosti pomaga pri odpravljanju zaprtosti. V tradicionalni kitajski medicini sena odstranjuje vročino iz črevesja, s tem pa pomaga odstraniti ostanke neprebavljene hrane.

Artičoka:

Artičoka foto: Profimedia

Učinke izvlečka iz artičoke so iz izkušenj in po kliničnih testiranjih potrdile tudi biomedicinske preiskave. V Nemčiji in Franciji zdravniki velikokrat predpisujejo izvleček artičoke kot zeliščni prehranski dodatek za boljše delovanje jeter.

Zelišča, priporočljiva za zniževanje stresnega hormona:

Ašvaganda

Ašvaganda, eno najstarejših tradicionalnih ajurvedskih zelišč, izvira iz Indije in pomembno znižuje raven stresnega hormona kortizola in indeks telesne teže, izboljšuje pa splošno razpoloženje in občutek sreče. Zvišanje ravni testosterona in/ali znižanje ravni kortizola pomagata povečati mišično maso in zmanjšati delež telesne maščobe. Ašvaganda poveča energijo in mentalno budnost čez dan ter podpira dobro nočno spanje.

Norveška rjava alga

Norveška rjava alga foto: Dreamstime

Je eden najbogatejših virov joda, ki pomaga uravnavati delovanje ščitnice ter vpliva na metabolizem, zavira povečanje telesne teže in kopičenje visceralnega maščobnega tkiva. Organski jod v norveških algah pomaga telesu proizvajati zadostno količino tiroksina, ki je znan tudi kot hormon T4, uravnava pa metabolizem in izgorevanje maščob v telesu. Organskega joda ne moremo shranjevati v telesu, zato potrebujemo stalno preskrbo s tem mineralom, da ohranjamo zdravje in normalno delovanje ščitnice.

Objavljeno v reviji Maja št. 26, 21. 12. 2018.

prejšnji članek
Istanbulska nevesta: Zvezdnik osem mesecev skrival svojega sina
Svet slavnih
Istanbulska nevesta: Zvezdnik osem mesecev skrival svojega sina
naslednji članek
Kako parfumu podaljšati obstojnost?
Moda&Lepota
Kako parfumu podaljšati obstojnost?