samanta-kegl Svet24.si

24-letno Samanto starša vsak dan nosita po ...

025mv Gotar Dobra karma

»Podrla sva tabu starejša ženska – mlajši moški«

hocevar4 Svet24.si

33 let že dela z otroki s posebnimi potrebami

tenk Svet24.si

Največja težava slovenske vojske: zgrešeni ...

ženska Dobra karma

Povezava: zdravljenje in pojmovanje skritega jaza

Anja Baš Njena.si

Slovensko pevko kritizirali, ker kaže ...

silvija pokrajac Njena.si

Silvia po lepotnem posegu: 'Brez tega sem grda!'

Tako hitro prepoznate simptome gripe
| V.M.

Tako hitro prepoznate simptome gripe

Profimedia

Gripa je bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pri nas za virusom gripe vsako leto zboli okoli 200 tisoč prebivalcev. Kako prepoznati simptome?

Virus gripe se prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, lahko kužne kapljice prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru.

Za gripo smo sprejemljivi vsi. Po okužbi z virusom influence pa je potek lahko precej različen in odvisen predvsem od splošnega zdravstvenega stanja, starosti, imunskega sistema in tega ali smo se v preteklosti že okužili s podobnim virusom influence. Pri mlajših, sicer zdravih poteka okužba brez simptomov –  kljub okužbi ne zbolimo, pri starejših kronično bolnih pa je potek lahko težak in zapleten, so pojasnili na NIJZ.

Foto: Profimedia - Če imamo povišano telesno temperaturo nad 38°C, jemljemo antipiretike – zdravila, ki znižajo telesno temperaturo.

Po približno treh dneh po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki, kot so:

- mrazenje,

- izčrpanost,

- visoka temperatura,

- glavobol,

- bolečine v mišicah in kosteh,

- dražeč občutek v žrelu in

- suh kašelj.

Na inštitutu dodajajo, da razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. ''Virus poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica. Ta zaplet je pogostejši pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni. Zaradi tega se v epidemiji gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poveča se umrljivost.''