Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znanstveniki odkrili neverjetno značilnost vode

3. 4. 2019; 03.00
Avtor: V.M. / STA
naravno enostavno7

Voda foto: Shutterstock

Kot so ugotovili avstrijski znanstveniki, obstaja vse več dokazov, da je voda sestavljena iz dveh tekočin.

Voda se od večine drugih tekočin razlikuje v več kot 60 lastnostih. Razlog za to bi bil lahko v še eni neverjetni značilnosti vode: da je sestavljena iz dveh tekočin, na kar nakazuje vse več znakov. Kemiki iz avstrijskega Innsbrucka so zdaj postavili temelje za nedvomno potrditev te teorije, poroča strokovna revija PNAS.

Thomas Lörting z Inštituta za fizikalno kemijo Univerze v Innsbrucku je pri nizkih temperaturah že odkril številne znake, da obstajata dve obliki tekoče vode, in ju je tudi že uspel izolirati. Zdaj pa je kemiku in njegovi ekipi uspelo tudi opredeliti pogoje, pod katerimi je mogoče jasno dokazati obstoj modela dveh tekočin.

V Sloveniji je voda kakovostna. foto: Profimedia

Nova dognanja znanstvenikom dopuščajo, da lahko razmišljajo še korak naprej - zdaj naj bi bilo namreč mogoče, da se le z minimalno spremembo tlaka in/ali temperature preklopi iz tekočine z visoko gostoto v tekočino z nizko gostoto in obratno. "Dokončen dokaz, da obstaja model dveh tekočin, je zdaj dosegljiv," je dejal Lörting.

Če je to res, potem bi morala biti v dveh različnih stanjih tudi voda, ki priteče iz pipe. A ker se molekule pri sobni temperaturi premikajo z izredno veliko hitrostjo, obeh oblik ne bi bilo mogoče ločiti. V vsakem primeru pa lahko dve obliki vode pojasnita njene posebne lastnosti, kot je denimo največja gostota pri štirih stopinjah Celzija.

prejšnji članek
Avtoskop za mesec april 2019
Zdravje
Avtoskop za mesec april 2019
naslednji članek
Kingstoni še ne gredo v pokoj
Svet slavnih
Kingstoni še ne gredo v pokoj
#nasazenazenska
nasazenazenska