stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas na Facebooku označujejo na fotografijah s šopi denarja?

11. 4. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
sasa ribic2

Tudi vas nadleguje Sasa Ribič? foto: Facebook

Tudi vas na Facebooku spletni goljufi označujejo na fotografijah s športnimi stavami in šopi denarja? Kakšne so njihove namere, zakaj navkljub prošnjam ne odnehajo in kako se jih lahko znebite?

Bralci poročajo o vse pogostejšem nadlegovanju na družabnem omrežju Facebook, kjer jih lažni profili vsakodnevno označujejo v objavah na temo bajnih zaslužkov. Prošnje, naj se označevanje preneha, omenjeni brišejo, objave pa postajajo še pogostejše. Med vztrajne nepridiprave sodi tudi profil uporabnika z imenom Sasa Ribič, ki s svojimi objavami nadleguje spletne uporabnike in jih poskuša prepričati, da lahko z njegovo pomočjo obogatijo.  

Ne nasedajte obljubam o bajnih zasužkih. foto: Facebook

Ne nasedajte, gre za lažne športne stave! 

Kot so na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, gre v omenjenem primeru za znano vrsto prevare lažnih športnih stav, kjer zaslužijo zgolj goljufi, vsi ostali pa ostanejo brez praznih rok. »Prvič smo o tej vrsti goljufije opozarjali že pred tremi leti. Od takrat se ni kaj dosti spremenilo, saj so prevaranti precej prepričljivi in vedno znova najdejo uporabnike, ki jih premamijo obljube po velikem in hitrem zaslužku. Poskusi pregona teh goljufij s strani policije so praviloma neuspešni, ker gre v večini primerov za storilce iz držav bivše Jugoslavije, ki znajo precej dobro skriti svojo identiteto,« je za naš medij pojasnil Tadej Hren

Kako se znebiti prevaranta, kot je Sasa Ribič? 

»Se moram izbrisati iz Facebooka, da bom imela mir? Ti lažni profili namreč kljub prošnjam ne prenehajo z označevanjem. Moj profil je poln njihovih objav, pomagala ni niti prijava na policijo,« je jezna bralka, ki jo zanima, kako naj v danem primeru postopa. 

Na odzivnem centru za kibernetsko varnost svetujejo takole:

»Uporabnikom priporočamo, da vsako tako objavo striktno prijavijo Facebooku, in sicer tako, da desno zgoraj pri objavi kliknejo tri pike, v meniju izberejo možnost "Pošlji povratne informacije o tej objavi" in sledijo navodilom.« (glej fotografijo)

Sledite navodilom ... foto: Facebook

Kako poteka izvajanje prevare? 

Goljufi najprej na Facebooku naberejo všečke z objavami šopov denarja in dobitnih listkov. Po potrebi ustvarijo druge lažne profile, iz katerih komentirajo lastne objave, da delujejo resnično in prepričljivo.

 »Goljuf za začetek prevare potrebuje tekmo s težko napovedljivim rezultatom in 30 sodelujočih, ki jih razdeli v 3 skupine po 10; izhaja iz tega, da so v nogometu možni samo trije izidi; zmaga ekipa A, zmaga ekipa B in neoodločeno. Vsaki skupini nato pošlje navodilo za stavo; prva naj stavi na ekipo A, druga na ekipo B, tretja pa na neodločen izid. Po prvi tekmi tako ostane 20 oseb, ki so stavo izgubile, te takoj zablokira. 10 preostalih, ki verjamejo, da so informacije o napovedanih stavah resnične, pa gre v naslednji krog. Le da morajo tokrat del stave vplačati vnaprej, del pa po končani tekmi. Preostalih 10 po istem principu razdeli na skupine po 3 in po končani naslednji tekmi še vedno ostanejo 3 sodelujoči, ki verjamejo, da so napovedi resnične. Trojica ‘srečnežev’ na tej točki že verjame, da je našla zlato kokoš. In tako naprej do zadnjega sodelujočega, ki je po treh uspešnih dojavah rezultata pripravljen vplačati še več. Ko tudi zadnji sodelujoči stavo izgubi je kroga konec: stran se zapre in goljuf ustvari nov profil s katerim nadaljuje pobiranje stav,« pojasnjujejo na SI-CERT-u.

Prijavite profil uporbnika.

Prijavite profil uporbnika. foto: Facebook

prejšnji članek
Kako se soočiti z dolgočasjem na delovnem mestu?
Zdravje
Kako se soočiti z dolgočasjem na delovnem mestu?
naslednji članek
Družino Baldwin je doletela tragedija
Svet slavnih
Družino Baldwin je doletela tragedija