mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Posledice prekomernega uživanja magnezija

6. 4. 2020; 03.00
Avtor: V.M.
ženska tableta

Preseženi magnezij se v prvi vrsti izloča prek ledvic. foto: Profimedia

Kaj se zgodi, če zaužijemo preveč magnezijevega klorida?

Tako kot pri vseh stvareh v življenju, naj vas tudi pri uživanju prehranskih dopolnil vodi zmernost, saj si lahko naredite več škode, kot koristi. Prekomeren vnos magnezijevega klorida namreč povzroča vrsto neželenih stranskih učinkov in ob tem nimamo v mislih zgolj mehkejšega blata in driske, na kar boste sicer največkrat opozorjeni.

"Na trgu je pogosto zaslediti prodajo magnezijevega klorida v obliki prehranskega dopolnila. Magnezijev klorid (MgCl2) je samo ena od oblik magnezija, ki jih je dovoljeno uporabljati v živilih, vključno s prehranskimi dopolnili. Zaradi prekomernega vnosa magnezija, lahko prihaja do neželenih učinkov na zdravje," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

foto: Profimedia

Kakšni so stranski učinki?

O stranskih učinkih prekomernega uživanja magnezijevega klorida ni veliko napisanega, zato je prav, da veste, da se poleg diareje lahko pojavijo tudi resnejše težave. Kot pojasnjujejo na NIJZ, se lahko pojavi:

- slabost

- bruhanje

- izguba apetita

- mišična oslabelost

- težave z dihanjem

- srčna aritmija

Pa lahko preveč magnezija zaužijemo tudi s hrano?

Slednje na inštitutu zanikajo, neželenih učinkov namreč ni bilo opaženih pri uživanju živil, ki vsebujejo večje količine magnezija, »saj je magnezij v vezani obliki in se le deloma absorbira v črevesju.«

Previdno pri sočasnem jemanju z zdravili

»Sočasno uporabo prehranskih dopolnil z magnezijem ter nekaterih zdravil jepotrebno spremljati ali se ji izogibati, kadar je to mogoče. To so predvsem zdravila, ki zmanjšujejo izločanje magnezija iz sečil, ter diuretiki, saj lahko zvišujejo količino magnezija v krvi,« pojasnjujejo na NIJZ.

Kakšna je priporočljiva vrednost vnosa magnezija?

Zgornja dopustna meja vnosa magnezija za zdrave odrasle v živilih ni določena, pojasnjujejo na inštitutu in nadaljujejo, da se odvečni magnezij izloči z urinom, obenem pa je večje količine magnezija z običajno prehrano težko zaužiti. »Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) pa je določila 250 mg magnezija / dan za raven, kjer še ni bilo opaženih neželenih učinkov. Ta meja velja za vodotopne soli, ki so sestavine prehranskih dopolnil.«

prejšnji članek
Jan Plestenjak šokiral z novim videzom
Svet slavnih
Jan Plestenjak šokiral z novim videzom
naslednji članek
Tedenski horoskop: bodite pozorni na besede, da ne zanetijo prepira
Horoskop
Tedenski horoskop: bodite pozorni na besede, da ne zanetijo prepira