stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S psiho nad hujšanje

19. 4. 2020; 04.00
Avtor: A. K.
Rejenje, kilogrami, hujšanje

Za nepojasnjeno spremembo telesne teže so pogosto krive motnje delovanja ščitnice. foto: Profimedia

Včasih se lahko zgodi, da nam psiha preprečuje, da bi shujšali, kljub temu da se močno trudimo.

Ob hujšanju običajno pomislimo na lakoto, prikrajšanost, prepovedi in neskončen trud. Mislimo, da nismo dovolj dobri, dovolj lepi, dovolj suhi. Izgubljamo se med številkami na tehtnici. Pustili smo, da nas določa tehtnica.
To mesto, kjer smo se znašli, je neprijetno. A naše telo je lahko zdravo, mi lahko izberemo srečo. Spremeniti moramo le svoj pogled, perspektivo, s katere gledamo na nastali položaj. Prebiti se moramo čez naslednjih pet dejstev, ki nam preprečujejo, da bi izgubili želene kilograme.

Nenehno si zbijamo samozavest


Ves čas dvomimo o sebi, govorimo si, da nismo sposobni, da si ne zaslužimo biti zdravi in srečni. Pazite se takšnih negativnih misli! Poiščite pozitivne misli, govorite si jih v glavi ves čas, in tako jih boste okrepili. Pomislite na vse, kar ste že dosegli. Osredotočajte se le na pozitivne stvari, negativne pa raje prezrite. Ko boste naredili tako večkrat, boste takšne misli tako okrepili, da vam bodo le pozitivne spontano hodile po glavi in vaš še naprej opogumljale.

Prikrajšanje
Vedno si želimo, česar ne moremo imeti. Prikrajšanje vodi v začarani krog trpljenja, občutka krivde, prepovedi in kršenja. Hranite se z zdravo hrano, kadar ste lačni, jejte. Ko začutite prvi občutek sitosti, nehajte jesti. Razlikujte med lakoto in polnostjo, jejte na tri do štiri ure. Jejte počasi in vedno, kadar ste lačni. Nikoli se ne mučite. Če ste kljub preseženi meji zaužite hrane še vedno lačni, si izberite živilo, ki bo vašemu telesu povzročilo najmanj škode, in jejte, da boste siti. Nikar ne stradajte. 



Od sebe pričakujemo popolnost
Ko se odločite postati bolj zdravi in bolj suhi, od sebe pričakujete popolnost, ko pa vam spodrsne, se znašate sami nad seboj. Vedite, da so spodrsljaji del vas in nas vseh. Vsem se dogajajo, in vi pri tem niste izjema. Odpustite sami sebi in nadaljujte, kjer ste ostali. Spodrsljaji so del našega življenja, s tem se pač sprijaznite. 


Upiramo se
Siti smo diet, komentarjev drugih glede naše teže, truda, da bi shujšali in postali lepši … In potem se prenajedamo. Tako pride do začaranega kroga, ki nam pri hujšanju res ne pomaga. Pri hujšanju so potrebne moč, da se upremo, pozitivnost, ki nam ob tem pomaga, in volja oziroma želja po bolj zdravem življenju. Spustite zamero in jezo. Odpustite si. Vsi to delamo. Če si odpustimo, bomo lažje nadaljevali po pravi poti do zdravega in srečnega življenja. Izpustite preteklost, odprite srce in odpustite tako sebi kot tudi drugim. 

Ne dobimo tega, kar resnično potrebujemo


V življenju resnično potrebujemo le ljubezen, udobje, veselje in varnost. Preživite čas tako, da razmislite, kaj resnično potrebujete in kaj vas osrečuje. Nato naredite vse, da to resnično dobite. Dovolite si biti srečni in ne pustite drugim, da bi hodili čez vas. Postavite se zase, postavite se za svoje zdravje. Včasih hujšanje ni pomembno le zaradi naših lepotnih idealov, ki se tako ali tako spreminjajo vsakih nekaj let, temveč zaradi boljšega počutja, zdravja in dolžnosti do svojega telesa. 

Poskrbite tudi, da bo vaše hujšanje zdravo. Pozabite na hitre diete, ki obljubljajo nepredstavljive rezultate v le nekaj dneh. Izberite si dieto, ki vam bo blizu in ki bo imela tak jedilnik, da mu boste lahko sledili. Še najboljše bi bilo, če bi ves življenjski slog prilagodili zdravemu prehranjevanju in športu. Le kombinacija obojega zagotavlja zdravo izgubo telesne maščobe, zato razmislite raje v tej smeri. Hitra dieta z jojo učinkom ali hujšanje z zdravo prehrano in gibanjem?

prejšnji članek
Zvezdniki z globalnim koncertom za solidarnost ob pandemiji
Svet slavnih
Zvezdniki z globalnim koncertom za solidarnost ob pandemiji
naslednji članek
S tem trikom avokado še dolgo ostane svež
Kulinarika
S tem trikom avokado še dolgo ostane svež