Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Barvanje las pri otrocih

14. 9. 2019; 01.00
Avtor: MŠ
barvanjalas-jessica-1

Hči Jessice Simpson foto: Instagram

Po objavi Jessice Simpson, da je svoji sedemletni hčerki pobarvala lase, so se vsuli številni komentarji o primernosti barvanja las pri tako mladih dekletih.

Konec julija je ameriška pevka Jessica Simpson na družbenih omrežjih objavila fotografije svoje sedemletne hčerke Maxwell ter se pohvalila, da sta skupaj obiskali enega od frizerskih salonov v Los Angelesu, kjer si je dala deklica lase pobarvati v vijolično, roza in modro, po navdihu Disneyjevega fantazijskega filma The Descendants. Pevkini sledilci so se hitro odzvali z ostrimi komentarji, da je deklica še premlada, da je škoda uničiti tako lepe naravne lase, da je bila prej veliko lepša in da je s prameni videti starejša. Na stran zvezdnice se je hitro javno postavila Pink, ki se prav tako sooča z žaljivimi komentarji svojih sledilcev, predvsem kar se vzgoje otrok tiče. Pevka je tako v bran kolegici objavila fotografijo, na kateri svoji osemletni hčerki kar sama lase barva v modro barvo.

V poplavi modnih trendov, številnih lepotnih nasvetov, predvsem pa objav znanih zvezdnikov in vplivnežev, ki imajo povečini mlade sledilce, ne preseneča, da si želijo biti že zelo mlade deklice in tudi fantje čimbolj podobni svojim vzornikom in tudi vrstnikom. V trgovinah je zelo enostavno dobiti lepotne izdelke tudi za najmlajše - od različnih kremic, lakov za nohte, bleščil za ustnice do celo otroških kompletov za ličenje. Zagotovo je med nami kar nekaj mamic, ki brez obotavljanja dovolimo uporabo teh izdelkov, ki so povečini zelo slabe kakovosti, prav tako pri frizerju z veseljem pristanemo, da otrok na lase dobi pramen ali dva iz barvnega pršila ali paste. Kaj je torej tako zelo narobe z barvanjem las?

Dejstvo je, da so otroški lasje tanjši in bolj krhki od las odraslih, zato je treba z njimi ravnati še posebej nežno. Priznana ameriška dermatologinja dr. Sejal Shah je prepričana, da barvanje las ni primerno za mlajše od 16 let. Opozarja, da otroški lasje doživijo obilico sprememb od rojstva do pubertete in so, skupaj s kožo, občutljivejši ter bolj nagnjeni k alergijskim reakcijam na barvo oziroma belilo. Najbolj nevarni so amonijak, vodikov peroksid in t. i. parafenilendiamin, ki se običajno uporablja pri trajnem barvanju las. Tovrstne kemikalije lahko namreč povzročijo težave z lasmi, lasiščem, zaradi vdihavanja kemikalij pa lahko pride pri otrocih, ki imajo težave z dihanjem, tudi do resnih zapletov.

Najmanj tvegana je zato uporaba t. i. začasnih barv. Če boste sami pobarvali otroku lase, dr. Sejal Shah svetuje, da se držite zgolj teh. Začasne barve za lase se odstranijo z umivanjem las. Običajno so ti izdelki že pripravljeni za uporabo in ni treba predhodno mešati več komponent. Ne prodrejo v lasno vlakno, temveč se naložijo na površino lasu. Prav tako lahko poskusite z naravnimi sredstvi, kot so čaj ali nekatera zelišča, ki prav tako obarvajo las.

Delno obstojne barve vsebujejo molekule neposrednega barvila, ki pa lahko prodrejo v las. Naložijo se na plast povrhnjice in znotraj nje in obdajo sredico brez spreminjanja naravnega melanina. Vendar pa te molekule prav tako niso vezane na lasne proteine, zato se barva z umivanjem sčasoma odstrani. Obstojnost takšnih barvil je običajno od šest do osem umivanj. Če se odločite za barvanje s tovrstnimi barvami, dermatologinja svetuje, da uporabite zaščitno kapo za pramene, vedno pa naredite test na otrokovi koži, da bi se izognili alergijski reakciji.

Obstojne ali oksidativne barve pa so za otroške lase preveč agresivne in po mnenju dr. Sejal Shah škodljive. Tovrstne barve običajno vsebujejo vsaj dve komponenti, ki ju moramo tik pred uporabo zmešati. V tubi so prekurzorji barvil in alkalna snov, plastenka pa vsebuje vodikov peroksid. Ta barvila spremenijo naravni lasni pigment in so lahko - odvisno od formulacije - delno obstojne ali obstojne. Te vrste barv za lase se najpogosteje uporabljajo in jih ni mogoče odstraniti z umivanjem las. Ustvarijo učinek, odporen proti spiranju, in dolgoročno spremenijo barvo las. Odtenki se gibljejo od nežnih do ekstremnih barv, učinkovito pa prekrivajo tudi sive lase.

Bi otroka raje peljali v frizerski salon? V tem primeru strokovnjaki svetujejo, da se odločite za t. i. tehniko balayage, ki predstavlja nekoliko nežnejšo obliko barvanja pramenov (v nasprotju s folijami, ki lahko delujejo kot močan toplotni prevodnik in hitro izsušijo otrokove lase). Če je ta tehnika izvedena pravilno, barva ne pride v stik z lasiščem. Balayage omogoča poigravanje z živahnimi barvami, ki pa sčasoma zbledijo in se sperejo po treh do štirih tednih.

Pink in njena hči

Pink in njena hči foto: Instagram

prejšnji članek
V Slovenijo prihajajo: SCOOTER!
Svet slavnih
V Slovenijo prihajajo: SCOOTER!
naslednji članek
Peter Mankoč nestrpno čaka tretjega otroka
Svet slavnih
Peter Mankoč nestrpno čaka tretjega otroka