Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Posledice prekomernega jemanja antibiotikov

18. 11. 2019; 03.15
Avtor: V.M. /STA
antibiotiki, evropski dan antibiotikov

Zdravila foto: Pixabay

Zaradi prekomernega jemanja antibiotikov bi se lahko vrnili v predantibiotično obdobje, svarijo strokovnjaki.

Okužbe z bakterijami, odpornimi proti antibiotikom, vsako leto terjajo smrt 33.000 Evropejcev. Študije kažejo, da antibiotiki izgubljajo svojo učinkovitost celo hitreje, kot je bilo mogoče predvideti pred petimi leti. Če bomo antibiotike še naprej tako pogosto uživali, se lahko v Evropi vrnemo v obdobje pred pojavom antibiotikov.

Pljučnica lahko postane smrtna

To opozarjajo v Evropskem centru za preprečevanje in nadzor bolezni ob današnjem evropskem dnevu antibiotikov. Če bi se vrnili v predantibiotično obdobje, bi bile lahko običajne bakterijske okužbe, kot je denimo pljučnica, znova smrtne. "To pomeni, da antibiotiki v prihodnje, ko jih boste potrebovali, pri vas morda ne bodo več učinkovali," svarijo v centru.

Posledice nepravilne uporabe

Napačna ali nepravilna uporaba antibiotikov lahko privede do tega, da postanejo bakterije odporne na prihodnja zdravljenja. To je zdravstveno tveganje ne samo za osebo, ki je antibiotike neustrezno jemala, temveč tudi za vse druge osebe, ki se lahko v prihodnje okužijo z odporno bakterijo.

Antibiotiki namreč ne ozdravijo okužb, ki jih povzročajo virusi, kot je običajen prehlad ali gripa, ampak učinkujejo le proti bakterijskim okužbam. Pravilno diagnozo in odločitev o tem, ali so antibiotiki potrebni, lahko sprejme le zdravnik.

Polovico okužb bi lahko preprečili

Po podatkih evropskega centra je kar 75 odstotkov vseh okužb z odpornimi bakterijami povezanih z zdravstveno oskrbo, pri čemer bi lahko polovico teh okužb preprečili.

Čeprav so nekatere okužbe, povezane z zdravstveno oskrbo, lahko ozdravljive, lahko druge bolj resno vplivajo na bolnikovo zdravje, zaradi česar se podaljša njegovo bivanje v bolnišnici in povečajo bolnišnični stroški. Zaradi okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo, je v bolnišnicah v Evropi več smrtnih žrtev kot zaradi katere koli druge nalezljive bolezni, katere pojavnost spremlja center, so še opozorili.

prejšnji članek
Ali Klemen Bunderla po novem dela v trgovini HOFER?
Svet slavnih
Ali Klemen Bunderla po novem dela v trgovini HOFER?
naslednji članek
Tarot tedenska napoved: usodna spoznanja
Zdravje
Tarot tedenska napoved: usodna spoznanja