Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koronavirus: Ključni simptomi in potek bolezni

5. 3. 2020; 01.00
Avtor: V.M.
koronavirus

koronavirus foto: Profimedia

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje redno podajajo informacije o novem koronaviruzu. V smeri ozaveščanja se seznanite s potekom bolezni, ter ključnimi simptomi in znaki okužbe.
Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, torej mu moramo biti bližje kot en meter in pol. Bivanje v istem prostoru z bolnikom, če smo od njega oddaljeni več kot meter in pol, po pojasnilih NIJZ ne predstavlja tveganja.
Kakšni so simptomi in znaki?
Bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80 odstotkih okuženih bolezen poteka v blažji obliki.

Koronavirus foto: Nataša Juhnov

Kako okužbo z novim koronavirusm ločiti od ostalih okužb?
Okužbe z novim koronavirusom ni mogoče ločiti od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, zgolj na osnovi podatka, kako poteka bolezen in kakšne so bolnikove težave. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.
Preventivni ukrepi pred širjenjem okužbe
Strokovnjaki kot preventivo pred okužbo svetujejo enake ukrepe, kot veljajo za na primer gripo, torej dosledno umivanje rok, kašljanje v rokav ali robček, ljudje z znaki okužbe (pa naj gre za prehlad, gripo ali kaj drugega) pa naj ostanejo doma. Vodo in milo za umivanje rok lahko nadomesti tudi razkužilo za roke z vsaj 60 odstotki alkohola.
Podatki o smrtnosti
Glede na kitajske podatke stroka ocenjuje, da je smrtnost pri dveh do štirih odstotkih zbolelih. Med umrlimi so bili doslej večinoma starejši, ki so imeli pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen in podobno. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.
Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

prejšnji članek
Slovenke vse bolj izobražene, a plačane manj kot moški
Zdravje
Slovenke vse bolj izobražene, a plačane manj kot moški
naslednji članek
Kate in William si v javnosti le redko delita tako nežne trenutke
Svet slavnih
Kate in William si v javnosti le redko delita tako nežne trenutke
#nasazenazenska
nasazenazenska