Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Biomedicinsko zdravljenje neplodnosti

13. 3. 2020; 02.00
Avtor: SVET24/ T.D.
neplodnost, moski, zenska

Pri nas zaradi neplodnosti vsako leto poišče pomoč okoli tisoč parov. foto: Profimedia

Neredki pari ob spoznanju, da ne bodo mogli imeti otrok po naravni poti, težko obvladujejo stiske, ki se kažejo na različne načine.

Pri nas zaradi neplodnosti vsako leto poišče pomoč okoli tisoč parov. O zdravljenju kaže razmisliti, kadar ženska ne zanosi po enem letu rednih spolnih odnosov (od dva- do trikrat na teden) brez uporabe kontracepcije, pri starejših parih pa se preiskave v zvezi z neplodnostjo lahko začnejo tudi prej. Približno 30 odstotkov vzrokov za neplodnost lahko poiščejo pri ženskah, 30 odstotkov pri moških, 25 odstotkov pri obeh, pri 15 odstotkih parov pa vzroka ne morejo ugotoviti. Vzroki neplodnosti tičijo v vse pogostejših boleznih rodil in moški neplodnosti, spolno prenosljivih boleznih, v odlašanju rojevanja prvega otroka in drugih, manj znanih dejavnikih. Eden od teh naj bi bilo preveč intenzivno ukvarjanje s športom, denimo z vsakodnevno aerobiko, zaradi česar lahko menstruacija pri ženski povsem izostane.

Biomedicina in oploditev

Kadar so druge možnosti izčrpane, številni pari pomislijo na oploditev z biomedicinsko pomočjo. Poznamo dve vrsti postopkov: znotrajtelesna oploditev (vnos semenskih celic v ženske spolne organe ali vnos jajčnih celic skupaj s semenskimi celicami v ženske spolne organe) in zunajtelesna oploditev (združitev jajčnih in semenskih celic zunaj telesa ženske, ki ji sledi vnos zgodnjih zarodkov v ženske spolne organe).

Zunajtelesna oploditev

Najprej v ženskem jajčniku s hormonskimi injekcijami izzovejo rast večjega števila jajčnih celic. Ko jajčne celice dozorijo, jih je treba posrkati iz jajčnika. Postopek poteka pri lokalni anesteziji, ko z dolgo iglo prek nožnice posrkajo tekočino iz mešičkov v jajčniku. Vsako jajčno celico poiščejo pod mikroskopom, jo izolirajo in shranijo v posebno gojišče. Hkrati poteka odvzem svežih semenčic pri moškem, ki jih očistijo semenske tekočine in tako prečiščene dodajo jajčni celici. Če moški v semenskem izlivu nima semenčic, jih pridobijo iz moda ali obmodka.

Zdravljenje moške neplodnosti

Približno 30 odstotkov vzrokov za neplodnost lahko poiščejo pri ženskah, 30 odstotkov pri moških, 25 odstotkov pri obeh, pri 15 odstotkih parov pa vzroka ne morejo ugotoviti. 

Za zdravljenje moške neplodnosti uporabljajo metodo ICSI (angl. intracytoplasmic sperm injection), kar pomeni vbrizganje ene same semenčice v jajčno celico pod posebnim mikroskopom. S to metodo se je uspešnost zdravljenja neplodnosti moških zelo povečala. Štiriindvajset ur po tem, ko jajčnim celicam v epruveto ali neposredno v jajčno celico dodajo semenčice, lahko pride do oploditve. V še naslednjih 24 urah pa je treba preveriti, ali nastanejo zarodki. V tem času se razvije od dva- do štiricelični zarodek, ki ga gojijo naprej do razvojne stopnje blastociste (ima približno sto celic). V enem postopku nastane povprečno pet zarodkov, neuporabljene pa shranijo po globokem zamrzovanju za morebitno naslednjo nosečnost. Štirinajst dni po prenosu zarodkov v maternico preverijo, ali je ženska noseča. Približna možnost za nosečnost pri ženskah, mlajših od 38 let, je več kot 30-odstotna na en prenos zarodkov, pri ženskah, starejših od 38 let, pa okoli 20-odstotna. Postopek zunajtelesne oploditve lahko izvedejo tudi v naravnem ciklusu, ko z ultrazvokom sledijo naravi razvoja jajčne celice in po punkciji celice na njej izvedejo postopek zunajtelesne oploditve.

prejšnji članek
Boste plačali vrtec tudi za obdobje, ko bo zaprt?
Zdravje
Boste plačali vrtec tudi za obdobje, ko bo zaprt?
naslednji članek
Koronavirus: Ljudje razdeljeni na več skupin - kam spadate vi?
Svet slavnih
Koronavirus: Ljudje razdeljeni na več skupin - kam spadate vi?