profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S sezamovimi semeni do boljšega zdravja

20. 12. 2020; 04.00
Avtor: Z.F. / SVET24
prehrana_ThinkstockPhotos-180711487

Sezam foto: Thinkstock Photos

Čeprav drobna bela semena na prvi pogled ne obljubljajo nič posebnega, pa nosijo v sebi številne zdravju koristne lastnosti. Sezamova semena v svoji majhnosti skrivajo številne zdrave maščobe ter minerale. Zdravniki jih svetujejo predvsem tistim, ki imajo previsok holesterol ali krvni tlak.

Razgrajujejo maščobne kisline

V sezamovih semenih najdemo ogromno bakra in mangana, prav tako pa so dober vir kalcija, magnezija, železa, fosforja, cinka in še bi lahko naštevali. Odlikuje jih še precejšnja vsebnost vitamina B1 in E, pa fitinska kislina, ki se nahaja v vlaknatih delih semen, med drugim pa tudi v polnovrednih žitih in stročnicah. V semenih najdemo tudi lignane, snovi, ki vplivajo na razmerje maščob v krvi ter pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Spodbujajo tudi porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Pomagajo pa zniževati tudi raven holesterola. Semena so bogata tudi z beljakovinami, v njih pa najdemo tudi mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline.

foto: Profimedia

Semena in olje, nepogrešljiva v kulinariki in kozmetiki

Pri nas poznamo predvsem semena belega in črnega sezama, pa tudi olje in sezamovo pasto, imenovano tahini. Sezamova semena lahko uporabimo pri pripravi solat, ko jih nežno popečemo, da začnejo prasketati. Nepogrešljiva so pri peki kruhovskih izdelkov, kjer jih lahko dodajamo k testu ali pa jih posujemo po kruhu, štručkah in drugih izdelkih. Dodajte jih tudi k jutranjemu smutiju ali pa jih posujte po juhi, kjer bodo poskrbela za čudovit oreščkast okus in okras. Pogosto jih boste srečali tudi pri paniranjih z drobtinami. Sezamovo olje je primerno za pripravo vseh vrst hladnih jedi, prav tako pa pri kuhanju, pečenju, dušenju in cvrenju. Nikakor ne smemo pozabiti omeniti tudi, da se olje uporablja v kozmetični industriji, kjer je pogosta sestavina šamponov in olj za lase. Najdemo ga tudi v sredstvih proti prhljaju, sončnih kremah, milih in regeneratorjih. Poleg številnih antioksidantov, ki varujejo celice pred prehitrim staranjem, olje odlikuje tudi lecitin, ki kožo mehča, lase pa naredi voljne in sijoče. Ima tudi antibakterijski, protiglivični, antivirusni in protivnetni učinek, zato je primeren tudi za aknasto in občutljivo kožo.

prejšnji članek
Zaročni prstan Diane in Kate je najbolj priljubljen
Svet slavnih
Zaročni prstan Diane in Kate je najbolj priljubljen
naslednji članek
Nos je dovzeten za težave
Zdravje
Nos je dovzeten za težave