ženska Dobra karma

To so značilnosti ljudi, ki so rojeni aprila

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

Janša kongres govor Svet24.si

Janša napada, NSi zadevo prepušča ...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

Boris in Sebastian Cavazza Odkrito.si

Kri ni voda

MIHA ROBNIK na crnem 5 Njena.si

MasterChef: To se je zgodilo, ko je javno razgalil...

Kako se rekreirati v času epidemije koronavirusa?
| K.M.

Kako se rekreirati v času epidemije koronavirusa?

Tek, Pixabay

Katerim stvarem se morate izogibati in zakaj je telesna vadba vseeno še vedno pomembna?

Kot so navedli na NIJZ, biti fit in ustrezno telesno dejaven pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzroči (samo)izolacija zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa. Poleg tega telesna dejavnost zmanjšuje vrsto drugih bolj dolgoročnih zdravstvenih tveganj, zato je za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja ključno, da so tako otroci kot odrasli tudi v tem času telesno dejavni skladno s splošnimi priporočili za telesno dejavnost.

Pri vsaki telesni aktivnosti morate upoštevati splošna navodila zdravnikov, skrbeti morate za higieno, si umivati roke ali uporabljati razkužilo. Upoštevajte medosebno razdalijo minimalo meter in pol, izogibajte se nepotrebnih stikov z ljudmi. Tistim, ki zbolijo za covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, pristojni svetujejo, naj ne telovadijo, dokler ne ozdravijo. Prepovedano je druženje in igranje skupinskih športov z ljudmi zunaj gospodinjstva, saj je lahko prenašalec virusa tudi žoga. Tudi plezala, tobogani in druga igrala na otroških igriščih ter naprave za fitnes na prostem lahko predstavljajo površino za prenos virusa, zato jih ne uporabljajte. V tem času naj otroci raje plezajo po drevju in ležečih deblih. 

Poleg tega naj ljudje izvajajo telesno dejavnost sami ali skupaj s člani svojega gospodinjstva, najbolje v naravi. Staršem priporočajo, naj čas izolacije izkoristijo za družinsko športno dejavnost na prostem. "Pojdite na izlet v gozd ali na najbližji hrib, iščite skriti zaklad, skušajte se orientirati s pomočjo kompasa ali preprostih naravnih znakov, kolesarite ali se podajte na izlet s skiroji, rolkami ali rolerji," so zapisali pri NIJZ. 

Koliko časa moramo biti aktivni?

Otroci naj bodo vsak dan najmanj 60 minut tako telesno dejavni, da se globoko zadihajo in spotijo, poleg tega pa morajo dvakrat na teden izvajati vaje za razvoj moči. Odrasli naj bodo zmerno telesno dejavni vsaj 150 minut na teden. Več in bolj intenzivna telesna dejavnost prinaša večje zdravstvene koristi. Z 10.000 koraki dnevno je posameznik na dobri poti, da doseže priporočila za zadostno telesno dejavnost.