svoboda, veselje, sreča Dobra karma

Osupljive misli o obilju in načini, ki ga ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

Boris in Sebastian Cavazza Odkrito.si

Kri ni voda

MIHA ROBNIK na crnem 5 Njena.si

MasterChef: To se je zgodilo, ko je javno razgalil...

Toplo vreme koronavirusa ne bo pregnalo
| Slovenska tiskovna agencija (STA)

Toplo vreme koronavirusa ne bo pregnalo

Pomladno sonce, Foto: pixabay

Že poznani koronavirusi izgubijo zagon spomladi. A kot opozarja Alojz Ihan, je novi koronavirus prišel v populacijo, v kateri proti njemu nima nihče protiteles, zato zavora zaradi poletja verjetno ne bo tako izrazita. Tisti, ki ga bodo preboleli, bodo imuni, a vprašanje, koliko časa. Pri prehladnih koronavirusih imunost večinoma drži le eno sezono.

Če vlečemo primerjave s poznanimi koronavirusi, je jasno, da ti svoj zagon v pomladnih mesecih izgubijo zaradi toplejšega in vlažnejšega zraka ter sonca. "Topel in vlažen zrak ovira širjenje virusa in tudi zmanjšuje njegovo uspešno naselitev na sluznici - seveda pa ta pojav opažamo pri klasičnih prehladnih virusih, proti katerim imamo tudi precejšnjo kolektivno imunost," je za STA opozoril imunolog Alojz Ihan.

Dodal je, da še vedno obstaja upanje, da se bo s prihodom toplejšega zraka bolezen vsaj ublažila. Po njegovem mnenju bi bila lahko naslednja mrzla sezona bistveno blažja, saj bo populacija zaradi velike nalezljivosti virusa zelo prekužena, posledično utegne biti dinamika obolevanj drugo leto bistveno manjša.

Po okužbi se pojavijo protitelesa in okuženi postanejo imuni na bolezen. A se ne ve, koliko časa, je opozoril. Pri prehladnih koronavirusih ta imunost ni zelo trajna, večinoma drži le eno sezono.