ženska Dobra karma

To so značilnosti ljudi, ki so rojeni aprila

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

Janša kongres govor Svet24.si

Janša napada, NSi zadevo prepušča ...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

Boris in Sebastian Cavazza Odkrito.si

Kri ni voda

MIHA ROBNIK na crnem 5 Njena.si

MasterChef: To se je zgodilo, ko je javno razgalil...

Kužne kapljice zaidejo tudi v oči
| STA / V.M.

Kužne kapljice zaidejo tudi v oči

fotografija je simbolična, PEXELS

Strokovnjaki iz dneva v dan prihajajo do novih dognanj glede novega koronavirusa. Preverimo, kaj natanko so ugotovili glede prenosa kapljic med kašljanjem in kihanjem.

Prenos okužbe s koronavirusom poteka s kapljicami, ki med kašljanjem in kihanjem okuženega padejo na sluznice nosu, ust in oči oseb, ki so v njegovi bližini. Padejo pa tudi na površine okrog okuženega. Zato je za preprečevanje prenosa virusa poleg kapljične izolacije, kar pomeni meter in pol razdalje med dvema osebama, potrebna tudi kontaktna izolacija, to je razkuževanje površin, umivanje rok itd.

Foto: Dreamstime - Prenos okužbe

Količina virusa v nosu okuženega je večja kot v njegovem žrelu. Najbolj intenzivno se tam razmnožuje v začetku bolezni, torej prvih nekaj dni, in takrat so te osebe tudi najbolj kužne. Pri blagem in zmernem poteku bolezni se virus na sluznici razmnožuje od sedem do 12 dni, pri hudih oblikah bolezni pa tudi dlje. Izračuni na temelju opazovanj so pokazali, da ena oseba s covidom-19 v poprečju okuži tri do štiri zdrave osebe.

Na Kitajskem je bilo največ prenosov okužbe znotraj družin. Prenosi v šolah niso bili tako problematični, saj so oblasti šole kmalu po izbruhu zaprle.

Aerogen prenos virusa, torek prek zraka, ni zelo pomemben, trdi Ihan. Ob tem priznava, da je tudi takšen prenos v klimatiziranih prostorih verjetno možen.

Virus se začne razmnoževati od 24 do 48 ur pred začetkom simptomov in znakov bolezni, takrat je okuženi tudi kužen za druge.