svoboda, veselje, sreča Dobra karma

Osupljive misli o obilju in načini, ki ga ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

Boris in Sebastian Cavazza Odkrito.si

Kri ni voda

MIHA ROBNIK na crnem 5 Njena.si

MasterChef: To se je zgodilo, ko je javno razgalil...

Zdravnik gastroenterolog o tem, kako se s hrano ubraniti pred koronavirusom
| STA

Zdravnik gastroenterolog o tem, kako se s hrano ubraniti pred koronavirusom

Vitamin D lahko najdemo v različnih živilih., thinkstock

Zdravnik gastroenterolog Darko Siuka je ob epidemiji covida-19 pripravil nekaj napotkov, kako se ubraniti pred novim koronavirusom. Med drugim izpostavlja pomen prehrane, zlasti vitaminov in mineralov. Kot navaja, obstajajo številne študije pozitivnega učinka vitamina D v boju zoper okužbe, pomembne so zaloge tudi vitamina C, cinka in selena.

Konkretno pri covidu-19 ima vitamin D kar nekaj možnih prijemališč, pravi Siuka. Vitamin D zniža število ACE2 receptorjev na površju pljučnih celic, prek teh receptorjev pa virus vstopi v samo celico. Vitamin D vpliva na višjo koncentracijo surfaktanta. To je snov, ki z notranje strani obdaja pljučne mešičke.

Študija je pokazala, da se huda pljučna prizadetost praktično pojavi le pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D. V zimskih mesecih ima skoraj večina pomanjkanje vitamina D, zlasti so ogroženi starejši, moški, sladkorni in drugi kronični bolniki. Pomanjkanje vitamina D glede na skupine sovpada z rizičnimi skupinami pri covidu-19. Vitamin D ima še vsaj 100 nalog v telesu, vključno s pozitivnimi vplivi na imunski sistem.

Foto: profimedia

Poleg preostalih mikrohranil so pomembne zadostne zaloge zlasti vitamina C, med minerali pa cinka in selena. Slednja sta koencima številnih encimov imunskega sistema, navaja Siuka.

Sicer pa predlaga vsem v času epidemije, naj s hrano ravnajo čim bolj nepotratno. "Pripravite le toliko hrane, kolikor je porabite, da ne bi prišlo do metanja hrane stran. Poskusite sami pripravljati jedi iz osnovnih živil," je zapisal. V zadnjih treh desetletjih smo Slovenci uživali obilo procesirane hrane, ki ima mnogo neželenih učinkov na zdravje, kot je debelost, ateroskleroza, visok krvni tlak. "Izkoristite sedaj priložnost za pripravo uravnotežene enostavne prehrane," je dodal.

Nekaj predlogov ima tudi glede nakupov hrane. Če ste prej kupovali tako, da ste enkrat mesečno opravili večji nakup, ga lahko tudi sedaj. "Če niste starejši od 70 let, zalog nujno ne potrebujete, ker bodo trgovine odprte tudi pozneje, bo pa v njih veljal strog režim in bo nakupovanje dolgotrajnejše. Večje mesečne nakupe dobro poznamo ljudje z dežele, kjer se je bilo za nakupe treba voziti 30 km ali več," meni.

Foto: Profimedia - Vitamin D ureja absorpcijo kalcija in fosforja ter je pravo čudežno hranilo za imunski sistem, saj telesu omogoča, da proizvede več kot 200 antimikrobnih peptidov.

Ob tem pa predlaga, naj hodijo v trgovino le dobro organizirani in z natančnim seznamom. "Če ste starejši od 70 let ali ste iz visokorizične skupine, se nakupov, skupnih prostorov in ljudi izogibajte kot hudič žegnane vode in prosite za nakupe mlajše," predlaga.

Možen je sicer spletni nakup, a bo verjetno treba na dostavo zaradi obremenjenosti kar nekaj časa čakati. "Nakupe opravite z masko in rokavicami. Med nakupom si maske ne popravljate, ampak jo dobro namestite pred nakupom."

"Nakupujte zlasti konzervirano hrano, ki ima zelo dolg rok trajanja, suha osnovna živila, moko, riž, testenine, sol, sladkor, suho sadje itd. Marsikje že primanjkuje toaletnega papirja. Lahko se odločite za nakup kakega podobnega artikla - namiznih prtičkov na primer," predlaga Siuka.