Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Slovenija šiva maske - je zaščita ustrezna?

25. 3. 2020; 02.00
Avtor: N.N. / STA
maske

Maske foto: Profimedia

Zaradi velikih potreb po zaščitni opremi v času epidemije koronavirusa se vse več slovenskih podjetij odloča za proizvodnjo zaščitnih mask. Pridružujejo se jim tudi samostojne šivilje.

Med tistimi, ki so se s to dejavnostjo ukvarjali že pred krizo, je ptujsko podjetje Zaščita, proizvodnjo napovedujejo tudi v Izoli, ponekod so se lotili celo 3D tiska.

V zobotehničnem laboratoriju Klinike Križaj z Muljave pa so po posredovanju poveljnika občinskega štaba CZ Ajdovščina Igorja Benka izdelali načrt maske za večkratno uporabo za tiskanje na 3D tiskalnikih. Gre za masko, sestavljeno iz dveh delov - natisnjeni del ima predvideno standardizirano odprtino, kamor se doda filter. Ta je lahko različen, odvisno od potrebe.

Sicer pa je ajdovski štab CZ pozval tudi vsa podjetja, ki se ukvarjajo s šivanjem, ter samostojne šivilje k šivanju enostavnih zaščitnih mask. Delo že poteka, Benko pa napoveduje, da bodo z določenim številom mask založili vse občane, na voljo naj bi bile tudi v trgovinah.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Izdelavo zaščitnih mask so že začeli v izolski jadrarni Supreme, ki sicer izdeluje vrhunska jadra in dodatno opremo. V družinskem podjetju z dvema zaposlenima trenutno izdelujejo 100 mask dnevno in bi z izpopolnitvijo dela lahko dosegli število 150, je za STA pojasnil Goran Podunavac.

Kot je poudaril, zaslužek pri tem ni primarnega pomena. Tako so že donirali zaščitne maske varstveno-delovnemu centru, podobno bodo naredili za potrebe Centra Sonček.

Poleg tega je Podunavac ustanovil Facebook skupino Slovenija šiva za življenje, namenjeno pomoči, nasvetom ter sodelovanju podjetij in posameznikov za šivanje zaščitnih mask. Ob vsesplošnem pomanjkanju mask je namreč želel motivirati podjetja, samostojne podjetnike, pa tudi posameznike, ki imajo doma šivalni stroj, da v teh časih namesto posedanja in gledanja televizije počnejo nekaj koristnega. Dosedanji odziv je bil, kot pravi, ogromen. Skupina, ki je bila ustanovljena v nedeljo, ima že 200 članov.

Maske morajo služiti svojemu namenu

"V teh izrednih razmerah v povezavi s COVID-19 in težav pri dobavah zaščitne opreme je še kako pomembna varnost, zanesljivost in kakovost izdelkov. Ni dovolj, da je oprema zgolj na voljo, ustrezati mora zahtevam in kar najbolje služiti svojemu namenu," pojasnjujejo na Slovenskem inštitutu za standardizacijo in obveščajo, da je trenutno zaradi izrednih razmer omogočen začasen brezplačen dostop do določenih standardov s področja osebne varovalne opreme v elektronskih enouporabniških različicah.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

prejšnji članek
Spoznajte kulinariko območja Macao
Kulinarika
Spoznajte kulinariko območja Macao
naslednji članek
Ne trgajte je kar tako! Ste sploh vedeli, kako učinkuje?
Zdravje
Ne trgajte je kar tako! Ste sploh vedeli, kako učinkuje?
#nasazenazenska
nasazenazenska