Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bolniki s kronično revmatično boleznijo morate biti posebej pozorni

19. 4. 2020; 01.00
Avtor: STA
revma

revma foto: Dreamstime

Kronični bolniki so v času novega koronavirusa med bolj ogroženimi skupinami prebivalstva in morajo biti na zdravje posebej pozorni. V UKC Ljubljana bolnike s kronično revmatično boleznijo med drugim opozarjajo, naj sami ne prekinjajo ali spreminjajo odmerkov metilprednizolona (Medrol) ali prednizolona, saj to lahko povzroči resne zaplete.

Vse spremembe odmerkov teh zdravil morajo biti dogovorjene z zdravnikom, ki je to zdravilo predpisal. Ob nenadni prekinitvi zdravljenja s temi zdravili lahko pride do resnih zapletov, povezanih z zavoro delovanja nadledvičnih žlez. Zdravljenja s hidroksiklorokinom ali klorokinom (na primer Resochin) ni potrebno prekiniti, opozarjajo na kliničnem oddelku za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Ti dve učinkovini namreč tudi sicer uporabljajo pri zdravljenju nekaterih bolnikov s covidom-19.

Tistim bolnikom, ki nimajo covida-19 in niso bili v stiku z bolnikom, ki ima to bolezen, svetujejo, naj nadaljujejo zdravljenje s konvencionalnimi sinteznimi, tarčnimi sinteznimi ali biološkimi imunomodulirajočimi zdravili (DMARD), kakor jim jih je predpisal lečeči revmatolog. "Prekinitev zdravljenja lahko poslabša vašo kronično vnetno revmatsko bolezen," opozarjajo revmatologi.

V primeru tesnega stika z bolnikom s potrjeno okužbo predlagajo, da zaradi velike nalezljivosti strogo upoštevajo navodila epidemiologa glede karantene. Nadalje predlagajo, naj kronični bolnik v času inkubacijske dobe za covid-19 prekine zdravljenje s tarčnim sinteznim ali biološkim DMARD, nadaljuje pa zdravljenje s konvencionalnimi sinteznimi DMARD. Z zdravljenjem z vsemi DMARD naj nadaljuje, ko inkubacijska doba mine.



Bolnik z revmatsko boleznijo, pri katerem potrdijo okužbo s koronavirusom, pa naj tako kot ob vsaki drugi okužbi, ki se kaže s sistemskimi simptomi in znaki, zdravljenje s tarčnim sinteznim ali biološkim DMARD prekine. Zdravljenje z njim naj nadaljuje, ko bodo simptomi in znaki okužbe izzveneli in je zdravljenje okužbe zaključeno. V primeru težkega poteka covida-19 pa revmatologi predlagajo, da kronični bolnik prekine tudi zdravljenja s konvencionalnimi sinteznimi DMARD.

Izdali so tudi navodila glede pregledov v revmatološki ambulanti in dnevni bolnišnici za revmatologijo. Tisti, ki imajo akutne simptome okužbe, ali so bili v stiku z obolelim s covidom-19, naj upoštevajo vse ukrepe in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje glede preprečevanja širjenja covida-19, načrtovano obravnavo na kliničnem oddelku za revmatologijo pa naj odpovedo po telefonu. Dodelili jim bodo nov termin pregleda.

Za posamezne primere so revmatologi družinskim zdravnikom in drugim zdravnikom, ki zdravijo bolnike s kronično vnetno revmatsko boleznijo, dostopni zanposvet po ustaljenih komunikacijskih poteh, so še navedli.


V UKC bolnike s kroničnimi boleznimi opozarjajo, naj upoštevajo vse ukrepe in navodila NIJZ in ministrstva za zdravje glede preprečevanja širjenja covida-19.

prejšnji članek
S tem trikom avokado še dolgo ostane svež
Kulinarika
S tem trikom avokado še dolgo ostane svež
naslednji članek
Obraz POP TV se je razveselil rojstva drugega otroka
Svet slavnih
Obraz POP TV se je razveselil rojstva drugega otroka