Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koronavirus in otroci s kroničnimi pljučnimi boleznimi

24. 4. 2020; 03.00
Avtor: STA
astma bolezen pljuča

Težave pri dihanju se lahko pojavijo že v otroški dobi. foto: Arhiv Svet24

V službi za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana so pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, s katerimi se v času epidemije novega koronavirusa srečujejo starši otrok s kroničnimi pljučnimi boleznimi. V tem času malim bolnikom priporočajo nadaljevanje redne terapije ter spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe.

Zdravstveno osebje službe za pljučne bolezni pediatrične klinike v zapisu na spletu poudarja, da imamo vsi enako verjetnost, da se srečamo in okužimo z novim koronavirusom. Dodaja pa, da je pri bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal, kamor sodijo denimo astmatiki in bolnikih s kronično dihalno odpovedjo, večja verjetnost, da bo okužba potekala v težji obliki.

Da do tega ne bi prišlo, je pomembno izvajati vse ukrepe, s katerimi lahko okužbo preprečimo. Otroci naj v času, ko so zaprte šole, ostanejo v domači oskrbi, družinski člani naj se ne družijo z drugimi, prav tako naj ne obiskujejo otroških igrišč in naj ne hodijo v trgovino, razen, če je nujno. Družine naj se držijo tudi vseh ostalih priporočil za zmanjšanje možnosti prenosa virusa, kot so upoštevanje varnostne razdalje in vzdrževanje dobre higiene kašlja in umivanja rok.

Pri slednjem naj bodo starši otrokom za zgled. Lahko jim natisnejo navodila in obesijo v kopalnico. Tako bodo navodila lažje razumljiva tudi mlajšim otrokom, cela družina pa se bo večkrat spomnila na izvajanje priporočenih ukrepov.

Pri malih bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal, ki imajo predpisano redno terapijo za astmo, je v času epidemije nujno potrebno, da redno terapijo nadaljujejo kot običajno. Odmerkov ni treba zviševati, razen, če pri otroku pride do akutnega poslabšanja stanja, o čemer pa se je treba dogovoriti z zdravnikom. Staršem strokovnjaki priporočajo, naj izvajajo vse ukrepe za zmanjšanje možnosti okužbe in otroka opazujejo.

Če starši pri astmatiku opazijo znake akutnega poslabšanja, naj ukrepajo, kot so jim svetovali ob ambulantnih pregledih "V primeru znakov akutnega poslabšanja astme začnite terapijo z bronhodilatorjem in se po telefonu posvetujte z izbranim zdravnikom. Skupaj boste ocenili, če je potreben pregled v zdravstvenem domu ali bolnišnici," je navedeno v zapisu.

V primeru težkega akutnega poslabšanja stanja, kar pomeni, da kaže otrok izrazite znake povečanega dihalnega dela, ob govoru ne more dokončati stavka, vrednosti PEF so nižje od 50 odstotkov običajnih vrednosti, pa je nujno ukrepati čimprej. "Takoj začnite z bronhodilatorjem s petimi vpihi, če se stanje ne izboljša do 10 vpihov. Nato je nujno potreben pregled pri izbranem ali dežurnem zdravniku ali klic na 112," so poudarili.

Pri otroku s kronično dihalno odpovedjo, ki na domu potrebuje zdravljenje s kisikom/neinvazivno ventilacijo ali ventilacijo preko traheostome, pa se je treba dodatno držati higienskih načel, ki so jih starši pridobili ob učenju uporabe aspiratorja v domačem okolju in redno menjati potrošni material dihalnih sistemov.

V kolikor do akutnega poslabšanja stanja pride pri otroku s kronično dihalno odpovedjo, naj starši ocenijo otrokovo stanje in nato ukrepajo po navodilih, ki sojih prejeli ob učenju uporabe pripomočkov za dihalno podporo na domu, ob zadnjem ambulantnem pregledu ali hospitalizaciji. Na spletni strani UKC Ljubljana so navedena tudi natančna navodila, kako postopati v primeru različnih terapij.

V kolikor podani ukrepi otrokovega stanja ne izboljšajo, je nujen telefonski posvet z otrokovim izbranim pediatrom ali dežurnim zdravnikom. Ta bo stopil v stik z zdravnikom pediatričnega pulmološkega oddelka UKC Ljubljana in odredil dodatne ukrepe.

prejšnji članek
Preprosta rešitev za udobne bivalne temperature
Moda&Lepota
Preprosta rešitev za udobne bivalne temperature
naslednji članek
Kdo je človek, ki si prisvoji rezultate tujega dela?
Zdravje
Kdo je človek, ki si prisvoji rezultate tujega dela?
#nasazenazenska
nasazenazenska