Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Lasje so ogledalo zdravja

16. 7. 2023; 04.00
Avtor: Tea Dečman
lasje

So konice vaših las utrujene in se lomijo? foto: Dreamstime

O gostosti in kakovosti las najbolj odločajo genetski dejavniki, vendar lahko tudi s pravilno nego in prehrano vplivamo na to, kakšna pričeska nas krasi.

Lasišče lahko prizadene vrsta kožnih bolezni in bolezni las. Najpogostejše so prhljaj, izpadanje las, zlasti pri moških, lojne ciste, luskavica, glivične infekcije in okužbe z zajedavci, na primer z ušmi. Pri dojenčkih je pogosta nenevarna oblika seboroičnega dermatitisa, ki jo spremljajo ploske lojnate skorje na lasišču in ki povečini mine sam od sebe. Tudi temenice so oblika dermatitisa, ki je le kozmetični problem in se ga zlahka rešimo z gostim glavnikom.

Hrana za zdrave lase

Lasem koristi vse, kar je na splošno zdravo za organizem: veliko sadja in zelenjave, nezačinjena hrana, izogibanje sladkarijam in mastni hrani. Še posebej dobrodošlo za hitrejšo rast las je železo, ki ga je veliko v jajcih, rdečem mesu in zeleni zelenjavi. Če opazimo redčenje las ali plešavost, prosimo zdravnika za krvno sliko. Ta pokaže, katerih elementov in mineralov nam manjka. Šele potem je smiselno jemanje prehranskih dodatkov za bujnejše lase.

lasje foto: Lasje

Tudi če postajate plešasti, pojdite k zdravniku

Z leti postajajo lasje čedalje tanjši, zato je videti, kot da jih imamo vse manj, redčiti pa se ne bi smeli. Več kot 200 las na dan nam ne glede na leta ne bi smelo izpasti. Če jih na krtači ostaja več, je dermatolog najboljši naslov, še posebej če poleg izpadanja las opazimo spremembe na lasišču, kot so rdečina, vnetje, gnoj, če je plešavost oziroma redčenje las lokalizirano in opazimo okroglasto ali nepravilno oblikovano plešo različne velikosti, od nekaj milimetrov do več centimetrov. Po naravni poti izpadlega lasu ni več mogoče nadomestiti, zato je treba izpadanje čim prej ustaviti.

Pogosto krtačenje škodi

Lasje bodo močnejši, če bomo z njimi ravnali karseda nežno; če si jih ne bomo kar naprej krtačili in jih bomo s šamponom, naj je še tako nežen, umili kvečjemu dvakrat tedensko. Po telesni vadbi jih zgolj sperimo z vodo. Tudi zategovanja v konjski rep iz dneva v dan lasje ne marajo.

Lase si lahko z napačnim likanjem povsem uničite. foto: Profimedia

prejšnji članek
Tudi Mirko Mayer odkril prednosti dopustovanja v Turčiji
Svet slavnih
Tudi Mirko Mayer odkril prednosti dopustovanja v Turčiji
naslednji članek
Recept za domači rehidracijski napitek
Zdravje
Recept za domači rehidracijski napitek