vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

kondomi Svet24.si

Zbirali so stare kondome, jih prevreli in ponovno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

bencin, gorivo, bencinski servis Svet24.si

Vlada uvedla liberalizacijo cen goriv

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Glivice se lahko naselijo vse od grla do nožnice
| Tea Dečman

Glivice se lahko naselijo vse od grla do nožnice

Bazen, Profimedia

Glive so živi paraziti, ki ne marajo zraka, potrebujejo pa čim več vlage, zaradi česar se množijo na vlažni, neizpostavljeni koži in sluznici notranjih organov.

Okužimo se lahko v savni, na bazenu, na stranišču ali med spolnim odnosom. Najpogostejše so glivične okužbe na stopalih, med prsti na nogah in na nohtih, pravimo pa jim kar atletsko stopalo, kakor da so k temu bolj nagnjeni atleti, ki se veliko potijo. V resnici so h glivicam na nogah nagnjeni vsi ljudje, ki hodijo naokoli v prepotenih nogavicah ali pogosto obiskujejo bazene.

Pomen naravne odpornosti

Glivicam se z lahkoto izognemo ali vsaj preprečimo njihovo ponovno razmnoževanje z močnim imunskim sistemom; z obilo gibanja in uživanjem čim bolj presne hrane. Glivice obožujejo sladko hrano, ki poveča zakisanost telesa, zato jo črtajmo z jedilnika. Na nepovabljene goste, katerih žarišče sta lahko tudi želodec ali grlo, nas poleg vidnih belih pikic oziroma izcedka iz nožnice opozarjajo še srbečica, nenehna želja po sladki hrani, glavoboli, kronična utrujenost in nihanje razpoloženja.

Foto: Profimedia - Ukrepajte pravočasno, da se na vaših stopalih in nohtih ne naselijo glivice.

Glivice in kontracepcija

Nekatere študije so razkrile, da so glivice pogostejše pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete, saj je pri njih v nožnici več glikogena, sladkorja, ki je za glivice prvovrstna hrana. Če so glivice vaše stalne spremljevalke, se z ginekologom pogovorite o alternativni izbiri. Ravno tako so, zaradi hormonskih sprememb, glivice pogostejše pri nosečnicah in ženskah, ki so uporabnice hormonskega nadomestnega zdravljenja, ter pri ljudeh, ki pogosto jemljejo antibiotike.

Zdravljenje

Glivične okužbe nožnice lahko zdravite sami z zdravili in kremami, ki so na voljo v lekarni brez recepta, a le, če vam je okužbo enkrat že potrdil zdravnik in zato dobro poznate simptome. Enako velja za vašega partnerja, ki ste ga morda okužili. Moški bi morali še posebno dobro paziti na higieno spolnega uda pod kožico, kjer se glivice množijo, v fazi zagona glivic pa bi morali, če želite partnerja obvarovati okužbe ali on vas, uporabiti kondom.