franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj je pametno jesti, ko temperature narastejo?

29. 7. 2023; 01.00
Avtor: M.R. / revija Bodi zdrava
lubenica

lubenica foto: Dreamstime

Naj vam predstavimo idealno hrano za vroče dni. Poskrbite, da bo kar največkrat na vašem krožniku. No, ali pa kar v rokah ...


Buče
so bogate z vitamini in skromne s kalorijami. Vsebujejo obilo vitaminov in mineralov: betakaroten, vitamine C, B in E. Vsebujejo tudi lutein, ki koristi očem, ter fosfor, kalcij, mangan in magnezij. So lahko prebavljive, zato so priporočljive pri težavah s prebavo, vsebujejo pa tudi veliko kalija, ki poskrbi za odvajanje vode iz telesa ter s tem spodbuja odstranjevanje toksinov in razstrupljanje celotnega telesa. Pripomorejo k hitrejšemu hujšanju in preprečujejo nastanek trdovratnega celulita.

bučke foto: profimedia, dreamstime

Kumare


so lahka in okusna hrana za poletje. Imate težave z želodcem, gastritisom in prebavo? Potem so kumare prava izbira za vas. Vsebujejo veliko magnezija in kalija, ki razstrupljata, pripomoreta k zdravi in napeti koži ter sproščata živce. Kumare tudi pospešujejo izločanje vode, čistijo sečne in prebavne poti ter dobro vplivajo na preobremenjena jetra in žolčnik. Z rednim uživanjem kumar lahko ob spremembi prehranskih navad odpravite celo ledvične ali žolčne kamne. Paradižnik vsebuje veliko vode, veliko vitamina A in C. V prehrani je zelo cenjen predvsem zaradi svojega prijetnega okusa, vonja in barve, ki jo daje jedem. Poleg vitaminov je obogaten tudi z minerali, še posebno s kalcijem, železom in magnezijem. Razlogov, da ga na jedilnik uvrstite čim pogosteje, je veliko.

Kumare foto: Shutterstock

Paradižnik
je najbolj znan po vsebnosti likopena, pomembnega antioksidanta, ki je ravno v poletnih dneh zelo priporočljiv, saj kožo ščiti pred napadom škodljivih sončnih žarkov. Številne raziskave so pokazale, da likopen preprečuje nekatere oblike raka, saj zmanjšuje škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Poleg tega ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

paradižnik foto: Shutterstock

Zelena
je zelenjava, v kateri se skrivajo številne koristne snovi, ki vplivajo na dobro počutje in krepijo zdravje. Vsebuje popoln kompleks vitaminov B, ki so potrebni pri tvorbi hormonov in so hrana naših možganov. Zaradi veliko vlaknin spodbuja in uravnava prebavo, pospešuje razstrupljanje in skrbi za zdravo delovanje jeter. Izsledki raziskav so pokazali tudi, da zelena uravnava povišan krvni tlak.

Zelena foto: Shutterstock

Avokado


za vroče dni je ravno prav svež in dovolj lahkoten za želodčke, obenem pa se v njem skriva zakladnica zdravja in dobrega počutja. Bogat je z vitamini, minerali, prehranskimi vlakninami in beljakovinami. Pomaga pri preprečevanju nastanka bolezni srca in ožilja, njegovi antioksidanti pa po zaužitju prekrvijo in nahranijo naše možgane ter hkrati blažijo stres. Pohvali pa se lahko tudi z zdravimi maščobami.

Lubenica
je odličen sadež za poletno osvežitev, saj njeno sladko jedro vsebuje zelo veliko vode, ki jo telo potrebuje v vročih dneh. Preostali del sestavljajo vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. So prava zakladnica dobrodejnih snovi. V sebi skrivajo veliko vitamina A, večja rezina lubenice pa zadosti skoraj polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Lubenica foto: Shutterstock

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Recept: Obloga za razgret obraz
Zdravje
Recept: Obloga za razgret obraz
naslednji članek
Zaklad Alenke Husić: Njena družina, njena sreča
Svet slavnih
Zaklad Alenke Husić: Njena družina, njena sreča