Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Od danes spet obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih

25. 6. 2020; 07.40
Avtor: STA
ženska, maska, koronavirus

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Z današnjim dnem je v zaprtih javnih prostorih in ob uporabi javnega prevoza spet obvezna uporaba zaščitne maske. Med ukrepi, ki jih je vlada v sredo sprejela za zamejitev ponovnega širjenja okužb z novim koronavirusom, so tudi nekatere spremembe pri vstopu v Slovenijo.

Za vnovično obvezno uporabo mask v zaprtih prostorih, ki jo spremlja tudi znova obvezno razkuževanje rok, se je vlada odločila po povečanem številu okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Ukrep, ki je po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom pri zajezitvi okužb, bodo pristojni preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi.

Navodila vernikom so skladno s tem spremenili tudi Slovenski škofje ordinariji. Z današnjim dnem je tako obvezno nositi zaščitne maske tudi v zaprtih cerkvenih prostorih, torej cerkvah, kapelah, pa tudi pisarnah in veroučnih prostorih.

Kako si izdelamo masko foto: Zarja Jana

Več sprememb je tudi pri vstopanju v državo. Od danes tako na seznamu epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, tudi ni več Črne gore in Luksemburga. Na t. i. rdečem seznamu držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo treba v karanteno, pa sta po novem še Albanija in Portugalska.

Vlada je v izogib zlorabam odločila tudi, da dokazilo o negativnem testu na novi koronavirus, ki ga morajo tujci predložiti ob vstopu v Slovenijo, po novem ne sme biti starejše od 36 ur. Doslej dokazila niso smela biti starejša od treh dni.

Poleg tega je z današnjim dnem dokazilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom obvezno tudi za osebe, ki vstopajo v Slovenijo iz družinskih razlogov ali zaradi neodložljivih osebnih opravkov. Izjema so pripadniki Slovenske vojske ali policije in uslužbenci državnega organa, ki se vračajo v Slovenijo z napotitve na delo v tujini. Taka oseba lahko opravi test tudi ob vrnitvi v Slovenijo, delodajalec pa je dolžan zagotoviti pogoje za izolacijo do prejema rezultata, je zapisano v gradivih po seji vlade.

koronavirus, razkužilo, razkuževanje rok foto: Niko Časar

V sredo sprejet odlok vlade še določa, da se karantena za obdobje 14 dni odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah s t. i. rdečega seznama, na katerem so države s poslabšano epidemiološko situacijo. Karantena bo odrejena tudi vsem, ki iz teh držav prihajajo v Slovenijo, ne glede na državljanstvo ali državo bivanja.

Karantena bo odrejena tudi osebam, ki v Slovenijo vstopajo iz države na rumenem seznamu, razen če gre za katero izmed 15 izjem, ki jih odlok predvideva.

V državo lahko brez omejitev in karantene vstopijo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja. To ne velja, če je država uvrščena na rdeči seznam.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

prejšnji članek
Challe Salle ni obogatel s kriptovalutami
Svet slavnih
Challe Salle ni obogatel s kriptovalutami
naslednji članek
Horoskop: Preteklost ruši vas in vaše bližnje
Horoskop
Horoskop: Preteklost ruši vas in vaše bližnje
#obraziavenija
obraziavenija