koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

Belma Šoljanin Svet24.si

BiH ovita v črno: umrla tri dni po porodu, ni ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

letališče, brnik, aerodrom Svet24.si

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Strokovnjaki opozarjajo: Sluz je lahko nevarna igrača
| V.M.

Strokovnjaki opozarjajo: Sluz je lahko nevarna igrača

Profimedia

Priljubljena sluz (slime) lahko vsebuje neželene kemikalije, ki so povezane z možnimi učinki endokrinih motilcev.

Sluz je med mladino že nekaj časa priljubljena igrača, ki pa pravzaprav ne sodi med varne in priporočljive pripomočke za preganjanje dolgčasa. Sluz namreč pogosto vsebuje sestavine, ki so nevarne zdravju otrok.

"Potrošniške organizacije opozarjamo, da igrača-sluz lahko vsebuje t.i. spojine bora (kot sta na primer boraks in borova kislina), ki zagotavlja elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa imajo vlogo konzervansa. Več borovih spojin je povezanih tudi z možnimi učinki endokrinih motilcev. Če se kljub vsemu odločite za nakup, preverite seznam sestavin, če izdelek morda vsebuje neželene kemikalije. Vprašajte prodajalca, ali izdelek vsebuje bor oz. kolikšna je vsebnost le tega, pozanimajte se o uporabljenih konzervansih (alergeni) in parfumih (alergeni) v izdelku. Pri igri upoštevajte opozorila in navodila za uporabo in pred ter po igri roke temeljito umijte ter preprečite, da bi sluz prišla v stiku z obrazom oz., da bi jo otrok zaužil. Ne kupujte igrače-sluzi pri ponudnikih, ki jih ne omejujejo zahteve EU direktive o varnosti igrač (npr. spletne trgovine, ki nimajo sedeža v EU)," pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kaj pa če sluz izdelamo sami?

Tudi, če se izdelave sluzi lotite sami,  na ZPS svetujejo, da bodite pozorni pri uporabljenih sestavinah. Izogibajte se uporabi lepila, pralnih praškov oz. detergentov ipd. Izberite takšne sestavine, ki so namenjene dajšemu kontaktu s kožo ali kot alternativo uporabite živila.

ZPS: 'Izdelki iz sluzi vsebujejo element bor. Zaužitje ali stik s prevelikimi količinami bora lahko škoduje zdravju otrok. Borove spojine so razvrščene kot reproduktivne strupene snovi, ki bi lahko posebej vplivale na otroke, saj je njihov reproduktivni sistem še vedno v razvoju in zorenju.'