ženska pisana Dobra karma

Andreja Novak: vse bo prilezlo na plano in ...

denis-avdić-show Svet24.si

VIDEO: Avdić končno razkril, zakaj so se 4 ...

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Ekskluzivno razkrivamo! Zakaj Jože Damijan že ...

mraz, zakuhano vino Svet24.si

Inšpektorica Potza: Tako je, na stojnicah bo ...

Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak Necenzurirano

Lovili sprehajalce z rogljički, v domove ...

Špela Grošelj 2 Odkrito.si

Špela z novo pesmijo "posilila" minljivčke

Cennet Solze v raju Njena.si

Solze v raju: To je moški, ki ga zasebno ljubi ...

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok: Je bil tudi vaš zaklad nedonošenček?
| STA / J.K.

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok: Je bil tudi vaš zaklad nedonošenček?

..., Zarja Jana

Danes obeležujemo svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, ki letos poteka pod geslom Skupaj za prezgodaj rojene dojenčke - Skrb za prihodnost. Ste tudi vi starš nedonošenčka? Kakšni so vaši spomini, kakšen je danes vaš mali borec?

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok zaznamujemo od leta 2008 in je namenjen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva. Pobudo za ta dan so najprej dale evropske organizacije staršev, združene v Evropsko fundacijo za skrb za novorojenčke (EFCNI), katere član je tudi Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Pri tem sta jih podprli tudi Svetovna zdravstvena organizacija in Unicef, so zapisali v društvu.

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična

V zadnjih letih na ta dan posamezniki in organizacije iz več kot 100 držav združijo moči in z različnimi aktivnostmi ter dogodki opozarjajo, da je po vsem svetu skoraj desetina otrok rojenih prezgodaj in da ti otroci in njihove družine zaslužijo pozornost in pomoč.

Razpoznavni znak dneva nedonošenčkov so drobne vijoličaste nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi belimi nogavicami. Vijolična barva pri tem ponazarja izjemnost in občutljivost najmanjših rojenih otrok, so pojasnili. Mestna občina Ljubljana bo tako danes v podporo svetovnemu dnevu prezgodaj rojenih otrok osvetlila Ljubljanski grad v vijoličasti barvi.