polna luna Dobra karma

Test ob polni luni vam prinaša rešitve za mnoge ...

lidija bačić Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić denar služi tudi tako

POR000266 Reporter.si

Nekdanji Janšev ministrski kolega sesul ...

Janez Poklukar Svet24.si

Južnoafriška različica koronavirusa tudi v ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

Ronald Pickup Odkrito.si

Umrl je Ronald Pickup, ki je poznan po filmih ...

dejan-dogaja, dejan-krajnc Njena.si

Dejan Krajnc zapustil Poskočne muzikante!

Nenadna bolečina v spodnjem delu hrbta
| Tea Dečman

Nenadna bolečina v spodnjem delu hrbta

Imate bolečine?, Profimedia

Zdrs medvretenčne ploščice oziroma hernija diskusa pomeni, da je del degenerativno spremenjene hrustančne medvretenčne ploščice zdrsnil iz svojega položaja.

Zaradi pritiska medvretenčne ploščice pride do vnetja in nabrekanja okolnih tkiv. Vse to povzroči utesnitev živčne korenine ali hrbtenjače. Najpogosteje je utesnjena živčna korenina ishiadičnega živca, kar se kaže z značilno bolečino vzdolž prizadetega živca oziroma ishialgijo, znano tudi kot išias.

Kaj ga povzroča

Okrog 25. leta začne medvretenčna ploščica postajati manj prožna, ker se postopno zmanjšuje vsebnost vode. Vsakdanje dejavnosti in manjše poškodbe pospešujejo nastanek  degenerativnih sprememb, ki lahko sčasoma vodijo v zdrs medvretenčne ploščice. Tveganje je večje pri ljudeh s čezmerno telesno težo in pri ljudeh, ki nepravilno obremenjujejo hrbtenico, na primer z dviganjem težkih predmetov.

Foto: Profimedia - Simptomi se razvijajo postopno, lahko pa se pojavijo nenadno.

Kakšni so simptomi

Simptomi se razvijajo postopno, lahko pa se pojavijo nenadno. Nakazujejo jih topa bolečina v prizadetem delu, boleči mišični krči in slabša gibljivost, ob poskusu premikanja se bolečina okrepi. Če ploščica pritisne na živčno korenino, se pojavijo dodatne težave, na primer močna bolečina in mravljinčenje v poteku prizadetega živca. Pri zdrsu medvretenčne ploščice v predelu vratu je prizadeta zgornja okončina, pri zdrsu v ledvenem delu pa spodnja. Pojavi se lahko oslabelost mišic ali omejena gibljivost prizadete okončine. Zdrsnjena medvretenčna ploščica lahko pritisne tudi neposredno na hrbtenjačo. Takrat se lahko pojavijo motnje pri odvajanju vode in blata.

Kdaj k zdravniku

Prvi znak, ki bolnika usmeri na pregled v ortopedsko ambulanto, je bolečina, ki po od štirih do šestih tednih kljub analgetiku ne mine. Velik delež simptomatskih diskus hernij se namreč umiri v tem obdobju. Pojav bolečine, ki seva v noge, je znak prisotnosti večje diskus hernije, ki zahteva poglobljeno obravnavo. Pojav oslabljene mišične moči oziroma motenj odvajanja vode ali blata pomeni alarm za pacienta in nujen obisk ortopeda ali nevrokirurga v 24 urah.

Tveganje je večje pri ljudeh s čezmerno telesno težo.