stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj morate vedeti, če načrtujete nosečnost …

15. 4. 2021; 12.30
Avtor: Oglasno sporočilo
Verjetno je ni ženske, ki pred načrtovanjem svoje nosečnosti ne bi slišala za pomembnost uživanja nekaterih vitaminov in mineralov.

Še posebej se izpostavlja pomembnost vitamina B9, bolj poznanega pod imenom folna kislina. Vseeno pa le redke predstavnice ženskega spola vedo, da med vitamini B skupine obstaja ena posebnost, zaradi katere uživanje zgolj vitamina B9 morda ne bo prineslo vseh želenih ugodnosti …

POMEMBNOST MIKROHRANIL V VSEH OBDOBJIH

Ne glede na to ali načrtujete družino ali ne, je pomembnost vitaminov in mineralov ključnega pomena za zdrav razvoj in dolgo življenje. Ker je naš glavni vir mikrohranil hrana, ki jo uživamo, je pomembno, da izbiramo svežo in ekološko pridelano, ter se na daleč izogibamo procesiranim izdelkom. A ker to včasih ni mogoče, pri mnogih ljudeh prihaja do pomanjkanje za telo ključnih vitaminov. To je še posebej problematično za ženske, ki načrtujejo nosečnost, saj se takrat potreba po vitaminih praktično podvoji.

VITAMIN B9

Vitamin, ki v času načrtovanja družine dobiva največ pozornosti, je vitamin B9, bolj poznan kot folna kislina ali folat. Le-ta je del večje skupine B vitaminov, poznanih pod imenom B kompleks, ki so v največji meri zadolženi za sproščanje energije iz hrane in zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti, dobro delovanje živčnega sistema in tvorjenje protiteles, ki jih potrebujemo za obrambo proti okužbam, prav tako pa vplivajo tudi na lepši videz kože.

Posebnost B vitaminov je v tem, da le-ti delujejo homogeno, kar pomeni, da lahko pomanjkanje enega privede tudi do pomanjkanja drugega B vitamina. Zato je tudi med nosečnostjo bolj priporočljivo, da posegamo po prehranskih dopolnilih, ki ne vsebujejo le folne kisline, ampak vseh osem B vitaminov, ki so ključni za naše zdravje.

Del le-teh lahko dobimo z uživanjem mesa, rib, jajc, mleka, oreščkov, zelenjave in polnovrednih žitaric, vseeno pa je zelo težko zadostiti dnevni potrebi po tem vitaminu. Prvič zato, ker je hrana, ki jo običajno uživamo osiromašena in pridelana na ne-ekološki način, drugič pa zato, ker jih naše telo pospešeno porablja zaradi povečanega vsakodnevnega stresa.

ZAKAJ JE VITAMIN B9 TAKO POMEMBEN?

Čeprav je vitamin B9 pomemben v vseh obdobjih, saj skrbi za zdrav razvoj naših celic, prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, je v času pred in med nosečnostjo njegova naloga še toliko pomembnejša. Ta namreč poskrbi za zmanjševanje okvar nevralne cevi pri novorojenčku, poleg tega pa tudi zmanjšuje pogostost nepravilnosti na srcu.

Tega vitamina še posebej manjka ženskam, ki so pred nosečnostjo jemale kontracepcijske tabletke, imajo sladkorno bolezen ali če kadijo. Prav tako pa vitamin B9 kronično primanjkuje tudi osebam, ki redno uživajo alkohol.

PREDNOSTI B KOMPLEKSA

Pomembnost B vitaminov je potrdila tudi EFSA - Evropska agencija za varnost hrane. Spodaj smo pripeli le delček prednosti, ki jih pripisujejo vitaminom B skupine …

-        B1, B2, B3, B6, B12 prispevajo k delovanju živčnega sistema.

-        B1, B3, B6, B7, B9, B12 prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju.

-        B1 ima vlogo pri delovanju srca.

-        B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 prispevajo k sproščanju energije pri presnovi.

-        B2 ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

-        B2, B3, B7 prispevajo k ohranjanju zdravih sluznic.

-        B2, B3, B7 prispevajo k ohranjanju zdrave kože.

-        B2, B3, B5, B6, B9, B12 prispevajo k zmanjševanju

         utrujenosti in izčrpanosti.

-        B6 ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov.

-        B6, B9, B12 imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema.

-        B7 prispeva k presnovi makrohranil.

-        B9 prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo,

         sintezi aminokislin in nastajanju krvi.

-        B9, B12 imata vlogo pri delitvi celic.

Eno izmed bralk portala www.njena.si bomo obdarili dodan Malincinin B kompleks. Vse kar morate narediti za sodelovanje v žrebu je, da nam na njena@svet24.si pošljete vsaj eno prednost B KOMLEKSA. Odgovor najdete v prispevku.

Nagrajenko bomo objavili teden dni po objavi prispevka.

KAKO DO ZADOSTNE KOLIČINE B VITAMINA?

Ker je s hrano pogosto težko zagotoviti zadostno količino B vitaminov, prav tako pa je potreba po njem v določenih življenjskih obdobjih precej višja, je dodajanje le-tega v obliki prehranskega dopolnila precej smiselno. Kvalitetni B kompleks lahko dobite v spletni trgovini Malinca, ki je znana po svojih naravnih in zdravih izdelkih. Njihov B kompleks je sestavljen iz vseh osmih B vitaminov, izdelku pa je dodan tudi naravni vitamin C ter alfaalfa listi v prahu. Slednji so poznani po visoki vsebnosti mikrohranil, ki še dodatno okrepijo delovanje B kompleksa, vitamin C pa ima tudi mnoge koristi na naše zdravje in imunski sistem. Še posebej pa je pomemben tudi v nosečnosti, ker izboljšuje absorpcijo železa, ščiti pred prostimi radikali v organizmu ter zmanjšuje oksidativne poškodbe DNK.

In kar je najboljša novica za vse, ki načrtujete nosečnost … vitamin B9, ki je dodan Malincinemu B kompleksu, se nahaja v obliki L-5-metiltetrahidrofolata. Ravno ta namreč prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, pa tudi k nastajanju krvi, delovanju imunskega sistema in zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Prav tako pa se lahko v Malinci pohvalijo, da je njihov B kompleks brez dodanih sladkorjev, glutena in laktoze, kar bo še posebej razveselilo tiste, ki jim je sestava prehranskih dopolnil zelo pomembna.

Če želite tudi vi kljubovati mnogim tegobam, ki so posledica pomanjkanja B vitaminov ali pa ste ravno v obdobju, ko želite razširiti svojo družinico, potem si svojo škatlico zagotovite v Malincini spletni trgovini na povezavi www.malinca.si/b-kompleks.html

prejšnji članek
Soldaški peteršilj za zdravo kri in prebavo
Zdravje
Soldaški peteršilj za zdravo kri in prebavo
naslednji članek
Zvezdnica izgubila bogastvo, sedaj živijo v zanikrnem motelu
Svet slavnih
Zvezdnica izgubila bogastvo, sedaj živijo v zanikrnem motelu
#nasazenazenska
nasazenazenska