luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

hrvaška policija, splošna Svet24.si

Grozljiv umor na Krku: Mož zadavil ženo in ...

Primož Roglič Svet24.si

Roglič v boj za medalje v kronometru: "Bo poseben...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

rit Odkrito.si

Se korona prenaša tudi s - prdci?

nika-ambrožič-urbas Njena.si

Seksi Nika Ambrožič Urbas navdušuje v kopalkah

Svetovni dan krvodajalstva: "Darujte kri in svet naj bije!"
| STA

Svetovni dan krvodajalstva: "Darujte kri in svet naj bije!"

arhiv

Ob svetovnem dnevu krvodajalstva, ki ga obeležujemo danes, se začenja letošnja kampanja ob dnevu krvodajalstva, ki bo potekala pod sloganom "Darujte kri in svet naj bije!". Kampanja poudarja prispevek krvodajalcev k ohranjanju 'utripa sveta' z reševanjem življenj in izboljšanjem zdravja.

"Varna in zadostna preskrba s krvjo je eden izmed pomembnih stebrov zdravstvene oskrbe in s tem tudi javnega zdravja," ob svetovnem dnevu krvodajalcev, ki ga obeležujemo danes, sporoča Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Letošnja svetovna kampanja ob dnevu krvodajalcev, ki ga praznujemo že vse od leta 2005, posebej izpostavlja mlade in njihovo vlogo pri zagotavljanju varne oskrbe s krvjo. Ti so v mnogih državah v ospredju dejavnosti in pobud, katerih cilj je doseči varno oskrbo s krvjo.

"Pandemija covida-19 je postavila sistem preskrbe s krvjo na preizkušnjo. Kljub temu, da se je svet malce upočasnil in da so se potrebe po krvi zato nekoliko zmanjšale, je bilo treba zagotoviti zdravljenje s krvjo za nujne primere in hudo bolne, pri katerih transfuzije ni mogoče odložiti," je dejal predsednik Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, Anton Justin.

Foto: Profimedia - Danes je začetek kampanje ob svetovnem dnevu krvodajalstva.

Cilji svetovnega dneva krvodajalcev so osveščanje širše javnosti o potrebi po rednem, neplačanem darovanju krvi, zahvala krvodajalcem po svetu ter spodbujanje skupnostne vrednote krvodajalstva.

Slovenija se s številom krvodajalcev uvršča v evropsko povprečje, na področju preskrbe s krvjo pa smo samozadostni, so na svoji spletni strani zapisali na Zavodu za transfuzijsko medicino.

Specialistka transfuzijske medicine z oddelka za preskrbo s krvjo Polonca Mali je v izjavi novinarjem dejala, da v Sloveniji dnevno potrebujemo med 350 in 400 krvodajalcev. Vsaj enkrat letno daruje kri 62.000 Slovencev, nekateri med njimi tudi do štirikrat na leto.

"Veseli nas, da v vseh teh letih v slovenskem zdravstvu nikoli ni zmanjkalo krvi. Leta 1953 je Rdeči križ prevzel organizacijo, motivacijo in promocijo krvodajalcev, da sploh pridejo, se odzivajo, da organizirajo odvzeme na terenskih krvodajalskih akcijah vsak dan v določenem kraju Slovenije. Res smo veseli. To nas uvršča v sam svetovni vrh in lahko smo ponosni na tradicijo," je povedala Malijeva.