profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj si o grozljivih komentarjih mislijo na covidnih oddelkih?

2. 2. 2022; 04.00
Avtor: V.M.
zdravnik, telefon

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Ker so spletni modreci v komentarjih tako glasni in agresivni, se zdi, da predstavljajo večino. A temu ni tako. Večji del družbe molči. Komentarje, ki postajajo del zgodovine, pa prebirajo tudi tisti, ki ta trenutek rešujejo življenja.

Ob sprehodu med spletnimi zidovi družbenih omrežij je skorajda nemogoče spregledali poplavo grozljivih komentarjev, ki vrejo pod novicami, kot bi psici med seboj tekmovali, kdo bo črke zložil v čim bolj žaljivo poved. Najbolj vroče dogajanje se že mesece odvija pod vestmi o epidemiji, pri čemer so nemalokrat na udaru tisti, ki bijejo bitke na covidnih oddelkih. Tudi slednji občasno stopijo v blato komentarjev, navkljub zavedanju, da je modreje spletu pomahati v slovo in redke proste trenutke nameniti sebi in svojim bližnjim. Med žaljivimi zapisi se je minuli dan sprehodil vse bolj znani David Zupančič, dr. med., specializant infektologije, ki kadar utegne, spletni javnosti na Instagramu na poučen in humoren način podaja odgovore na vprašanja o koronavirusu.

Fotografija je simbolična. foto: Bobo

In kakšen okus v ustih je Zupančiču pustil skok med zapise glasnih in vsevednih uporabnikov? Nemara nič kaj prijeten, saj je v eni izmed objav pojasnil, da vse skupaj postaja patološko zaskrbljujoče. Zdravnik, ki že mesece opravlja delo na covidnem oddelku UKC Ljubljana se sicer zaveda, da velika večina družbe molči in z distance spremlja modrovanja in zapise aktivnih spletnih uporabnikov.

»Zdi se mi, da se ljudem ne zdi vredno. Če se boš oglasil na razumen in prijazen način, te bodo namreč raztrgali vsi agresivni in jezni ljudje, prepričal pa tako ali tako ne boš nikogar. Tako da nas večina ugotovi, da se ne splača,« je strnil misli Zupančič.

Da večina bralcev spletnih novic molči, dokazuje primerjava številk branosti s številom odziva v obliki komentarjev na družbenih omrežjih. Zdi se neverjetno, a tudi zelo komentirane objave predstavljajo zgolj 0,5 – odstotka bralcev. 99,5 – odstotkov bralcev namreč novico le prebere in s svojimi mislimi odide svojo pot, saj ne čuti potrebe po tem, da bi svoje mnenje delil s širnim svetom.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

prejšnji članek
Umrla je legendarna italijanska igralka Monica Vitti
Zdravje
Umrla je legendarna italijanska igralka Monica Vitti
naslednji članek
Sklad Mojce Senčar v spomin na pokojno nekdanjo zdravnico
Svet slavnih
Sklad Mojce Senčar v spomin na pokojno nekdanjo zdravnico
#nasazenazenska
nasazenazenska