pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Primerjava cen: Kje se vam smučanje najbolj izplača?

2. 2. 2022; 01.00
Avtor: K.M./ZPS (Boštjan Okorn)
smucanje 2

V smučanju boste bolj uživali, če se ga boste lotili na pravi način. foto: Profimedia

Smučanje je slovenski nacionalni šport, zato so slovenska smučišča v dobrih sezonah polna. Žal večina z zastarelimi napravami ne sledi tehnološkemu razvoju iz tujine, a to ne pomeni, da tudi v Sloveniji ni mogoče preživeti kakovostnega smučarskega dneva.

Zvezda potrošnikov Slovenije je med seboj primerjala smučišča po različnih kriterijih, kot so število naprav, dolžina prog, dodatna ponudba in cena. Tako so izražunali indeks razmerja med obsegom ponudbe in ceno, ki je izražen v točkah med 0 in 100. 


"Prav preprosta takšna primerjava seveda ni, smučišča so si med seboj nadvse različna, vsak smučarski navdušenec pa bi lahko dodal svojo subjektivno oceno. V njej bo seveda upošteval tudi bližino smučišča, dostop, ponudbo za smučarje z različnim znanjem (otroške vlečnice, šole smučanja) in podobno."

Smučišča v Sloveniji

V raziskavo letos niso všteli smučišča Kanin, saj z vozovnico, kupljeno v Sloveniji, smučanje na italijanski strani ni mogoče. Podatka o dolžini prog v Sloveniji pa niso uspeli pridobiti. Ima pa omenjeno smučišče sicer 5 naprav, skupaj z italijansko stranjo pa 10 žičnic. 

Največ žičnic (19) v Sloveniji je sicer v Kranjski Gori, več kot deset jih imajo še smučišča Mariborsko Pohorje (15), Krvavec in Rogla (po 13). Po dolžini prog je največje slovensko smučišče Mariborsko Pohorje (32,9 kilometra), na Voglu jih je 22 kilometrov, v Kranjski Gori 20, na Krvavcu 18,5 kilometra, na smučišču Cerkno pa 18 kilometrov. Za dnevno vozovnico boste na slovenskih smučiščih odšteli od 17,50 evra (Črna na Koroškem) do 37 evrov (Kranjska Gora in Krvavec).

Smučišče v Kranjski Gori foto: Bobo

Če so vam bolj všeč srednje zahtevne (rdeče) in zahtevne (črne) proge, potem boste za svoj denar v Sloveniji največ dobili na Krvavcu, Mariborskem Pohorju in Voglu. Če se v primerjavi upošteva  delež manj zahtevnih prog (modrih), potem se v vrh prebije Mariborsko Pohorje, ki mu sledita Kranjska Gora in Cerkno.


Slovenija – tedenska smuka
Družina bo za šestdnevno vozovnico največ odštela v Kranjski Gori (649 evrov), na Krvavcu (618 evrov) in na Rogli (616,5 evra). Upoštevajoč delež manj zahtevnih (modrih) prog se vam najboljša počitniška smuka obeta na Mariborskem Pohorju, Cerknem in na Voglu. Če pa je v družini več dobrih smučarjev, bi morali biti najbolj zadovoljni po tedenski smuki na Krvavcu, Voglu in Cerknem.

foto: Arhiv Ekipe

Primerjava smučišč v Sloveniji z našimi sosedami

Slovencem so najbolj blizu smučišča na avstrijskem Koroškem in Štajerskem ter nekaj italijanskih smučišč. Med koroškimi smučišči dobri smučarji največ za svoj denar dobijo v Bad Kleinkircheimu, na Mokrinah (Nassfeld), Katschbergu in Osojščici (Gerlitzen). Za tedensko smuko sta primerni tudi smučišči lachau in Schladming, ki sodita v isto smučarsko področje, kjer bo družina morala odšteti 971,5 evra. Za dnevno vozovnico boste sicer v Avstriji odšteli od 29 evrov na Golici (Koralpe) do 61 evrov v Flachauu, za otroke pa od 15 evrov na Golici do 31 evrov na ledeniku Mölltal.

Smučišče Nassfeld oziroma Mokrine je med Slovenci priljubljeno zaradi bližine in velikosti, saj ima kar 110 km prog foto: KKM

Večina italijanskih smučišč, ki so jih vključili v raziskavo, s številnimi napravami in dolgimi kilometri prog upraviči visoko ceno vozovnic, celotna izkušnja pa je zaradi končnega seštevka le nekoliko manj privlačna kot na avstrijskem Koroškem. Ob najvišji ceni vsa smučišča za seboj pusti vozovnica Dolomiti Superski, ki velja za vsa dolomitska smučišča (in omogoča tudi premagovanje t.i. Selle Ronde). Več kot 400 žičnic in kar 1200 kilometrov bolj kot ne povezanih prog je za 67 evrov na dan dobra kupčija predvsem v primeru, ko boste to množino ponudbe čimbolj izkoristili.

prejšnji članek
To so nezdrave razvade, ki uničujejo zobe
Zdravje
To so nezdrave razvade, ki uničujejo zobe
naslednji članek
Aleksander Gadžijev navdušil polen Cankarjev dom
Svet slavnih
Aleksander Gadžijev navdušil polen Cankarjev dom