1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Zakonci v eksperimentu ne nosijo svojih oblačil

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Ozkolistni trpotec kot hitra pomoč in rešitev v času prehladov
| Novice Svet24

Ozkolistni trpotec kot hitra pomoč in rešitev v času prehladov

posušen ozkolistni trpotec, Dreamstime

Te dni je stebla proti nebu začel poganjati tudi ozkolistni trpotec, iz katerega smo kot otroci pogosto izdelovali stolčke in zapestnice. Ne pozabimo, da spada tudi med zdravilna zelišča.

Ozkolistni trpotec večina pozna po blagodejnem delovanju pri odrgninah in manjših ranah. Takrat običajno odtrgamo svež list, ga zmeljemo med prsti in pritisnemo na odrgnino ali manjšo ranico. Tako preprečimo vnetje in obenem zagotovimo, da se mesto lepo celi. A trpotec zmore mnogo več kot to.

Foto: dreamstime - ozkolistni trpotec, obrez

Pomoč pri težavah z dihali

Trpotec lahko nabiramo od aprila do oktobra. Je trajnica, ki jo običajno opazimo na travnikih, ob cestah, v živih mejah in na zapuščenih gradbiščih, zato ga ni težko najti. Uporabni so vsi nadzemni deli. Suličaste liste in cvetove moramo čim prej posušiti, sicer hitro počrnijo. Med koristne učinkovine spadajo predvsem glikozidi, sluzi in razne kisline, ki jih vsebuje. Pripravki iz trpotca na sluznici zgornjega dela dihalnih poti naredijo tanko oblogo, ki sluznico ščiti pred draženjem in skrbi za blago protimikrobno delovanje. S trpotcem bomo hitro pomirili dražeč kašelj, koristi pa tudi pri zdravljenju bronhitisa, prehladih in vnetjih grla ter žrela. Uporablja se tudi pri vnetem sečnem mehurju, saj ima zaradi kalija diuretičen učinek. Pospešuje presnovo, čisti kri in pomaga pri boleznih želodca, driski in hemoroidih.

Kako ga uporabljamo

Liste ozkolistnega trpotca uporabljamo kot čaj, sirup ali sok, ki ga stisnemo iz svežih rastlin in uživamo pri prehladnih obolenjih in driski. Čaj iz ozkolistnega trpotca pripravimo iz dveh zvrhanih čajnih žličk posušenih listov, ki jih prelijemo s skodelico mrzle vode in pustimo približno dve uri. Čaj nato precedimo in rahlo segrejemo. Uživamo večkrat na dan po požirkih v času prehladnih obolenj. V pomoč nam bo tudi pri težavah z vneto sluznico žrela. V ta namen si pripravimo trpotčev čaj, ki ga grgramo. V kolikor imamo težave s turi in hemoroidi, s čajem izpiramo prizadete dele. V tem primeru je najbolje, da uporabljamo hladne pripravke.