Nikoli ne nabirajte vršičkov po obilnem dežju! foto: Profimedia
Ne, ne potrebujemo še kozarca za vlaganje. Gremo lepo po vrsti, pravila se pričnejo na začetku, torej tam, kjer se rojevajo smrekovi poganjki. V naravi. Skrbno sledite navodilom, če želite, da bo vaš sirup zares vseboval tako opevane zdravilne učinke.
• Maj in junij sta meseca, ko se lahko podate na lov za sočnimi smrekovimi vršički. Izberite dan, ko bo vreme toplo in sončno. Smreke morajo biti namreč suhe, le tako vas bo pričakal pogled na lepljive, medene in aromatične vršičke. Zapomnite si, le sočni vršički bodo zares služili svojemu namenu.
• Pomembna je tudi kraj, kjer se boste lotili lova na medene vršičke. Naj vas pot ponese globlje v gozd. Nikar ne skušajte prihraniti časa z nabiranjem vršičkov ob cesti. Pojdite daleč stran od prašnih cest in s smogom onesnaženega zraka. Vredno se je zapeljati nekoliko višje. Seveda pa lahko združite prijetno s koristnim in vršičke naberite med pohajkovanjem po hribovju.
• Nikoli ne nabirajte vršičkov po obilnem dežju! Tega se resnično morate držati. Zakaj? Ker dežne kaplje iz iglic izperejo smolo in eterična olja. Torej ključne sestavine za pripravo blagodejnega sirupa proti kašlju. Neprimeren vršiček boste prepoznali po gladki teksturi. Če ga boste povaljali med prsti, ne bo prav nič lepljiv, pa tudi značilnega vonja ne boste zaznali.
• Veste, kakšni poganjki so najboljši za pripravo sirupa? Ne veliki in bujni, pač pa mladi, svetli, mehki, drobni, sočni, prepolni vitaminov in dragocenih hranilnih snovi. Ko boste med prsti povaljali poganjek, boste opazili lepljive sledi, roke pa vam bodo močno dišale po smoli.
Recept za pripravo sirupa iz smrekovih vršičkov
Postopek je povsem nezahteven, vam bomo pa ob tem zaupali še nekaj namigov, da bo sirup še boljši. Osnovna navodila so takšna, da v očiščen in osušen kozarec polagamo za prst debelo plast smrekovih vršičkov in enako debelino sladkorja. Ko kozarec napolnimo do vrha, ga zapremo in za 40 dni postavimo na sončen prostor, da se sladkor lepo stopi in prepoji s smolo in eteričnimi olji poganjkov. Gosto tekočino nato precedimo in prelijemo v kozarce.
Pomembno:
• V kozarec najprej na debelo naložite poganjke. Če boste najprej naložili sladkor, se bo na dnu ob stiku z vlago oblikovala trda plast.
• Sestavin ne tlačite v kozarec. Samo naložite posamezno plast, brez pritiskanja.
• Zadnja plast naj bo sladkor.
• kozarce s sirupom hranite v temnem in hladnem prostoru.
Zaklad zdravja: Sladkor lahko nadomestite s kristaliziranim medom – izberite javorjev ali cvetlični med.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.