stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Piki žuželk: Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

3. 8. 2022; 02.00
Avtor: STA / V.M.
Plantella4-jul20

Piki os in sršenov niso le boleči, povzročijo lahko tudi močnejše alergične reakcije. foto: Shutterstock

Piki žuželk so v večini primerov boleči in neprijetni, nevarni pa le, če žuželka piči v usta ali žrelo, ali če je človek na pik alergičen. Nasvete, kako ob pikih ravnati, so podali na na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Osji piki so bolj boleči od čebeljih, a osje želo ponavadi ne ostane v koži. Na rano po piku položite hladen obkladek. Če nimate ledu, lahko uporabite vrečko zamrznjenega sadja ali zelenjave. Bolečina bo tako manjša, za vnetje pa je priporočljiva uporaba antihistaminske kreme. Za nevtralizacijo kisline osjega pika je učinkovit tudi vinski kis, so pojasnili.

Nadležne pike krvosesov lahko blažimo tudi z domačimi pripravki. foto: Dreamstime

Ob tem pa so dodali, da za razliko od osjega čebelje želo ostane v koži, zato ga je treba odstraniti. Pri odstranjevanju je treba biti pozoren, da žela ne stiskamo, saj bo na tak način v organizem prišlo še več strupa. Z nohti ali pinceto želo nežno potegnite ven, nato rano operite s hladno vodo in obložite z ledenim obkladkom, ki ublaži bolečino. Razdraženo kožo pomiri tudi v vodi raztopljena soda bikarbona, ki izniči kislino čebeljega pika. Pomembno je tudi, da ranjeni del telesa hladimo, ker tako ne pride do zatekanja, priporočajo.

Manj boleči, a nadležni in srbeči pa so komarjevi piki. Na NIJZ svetujejo, da se lahko pred njimi med drugim zaščitimo tako, da nosimo svetla oblačila, ki pokrivajo čim večji del telesa, se izogibamo zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja, uporabljamo sredstva za zaščito pred komarji, preprečujemo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež in poskrbimo za okolico ter odstranimo pogoje za razmnoževanje komarjev, kot so zamašeni žlebovi, podstavki za rože in zastala voda v vazah. Pri oskrbi komarjevih pikov so najbolj učinkoviti geli za pike žuželk ali antihistaminske kreme.

foto: Profimedia

V primeru pikov več žuželk hkrati obiščite zdravnika

V navodilih za bolnike pa je farmacevtka Marjeta Rak Namestnik pojasnila, kdaj mora oseba po piku po zdravniško pomoč. Če vas piči ali ugrizne več žuželk hkrati, je smiselno obiskati zdravnika, saj so lahko številni piki nevarni, tudi če oseba nima alergijske reakcije. Znak za ukrepanje so tudi oteklina, ki se širi, mehurji ali obsežnejše vnetje, težave z dihanjem, huda bolečina, otekanje ustnic in težko požiranje.

Za preprečevanje ugrizov pajkov in škorpijonov je zelo pomembno, da pri nočni hoji uporabljamo dobro visoko obutev, svetujejo na NIJZ. Mesta za kampiranje, opravljanje potrebe ter oblačila in obutev moramo pred uporabo temeljito pregledati. Po ugrizu pajka damo prizadeti del v vročo kopel, ki omogoča razgradnjo termolabilnega strupa, ud imobiliziramo. Prevezo nad rano naredimo le v primeru ugriza zelo strupenih pajkov. Po potrebi damo poškodovancu sredstvo proti bolečinam in organiziramo prevoz do zdravnika.

pik čebele foto: Dreamstime

Piki komarjev

Piki komarjev foto: Dreamstime

prejšnji članek
Dolg seznam posledic okužbe s koronavirusom
Zdravje
Dolg seznam posledic okužbe s koronavirusom
naslednji članek
Recept za paradižnikovo juho s pršutom in bučkami
Kulinarika
Recept za paradižnikovo juho s pršutom in bučkami