Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Teh pet finančnih nasvetov ima za študente umetna inteligenca

30. 1. 2023; 10.08
Avtor: Oglasno sporočilo
investiranje-neodvisnost
Finančni svetovalec ali umetna inteligenca? ChatGPT je za nas spisal pet finančnih nasvetov, za katere meni, da bi jih moral poznati vsak študent.

Za študente, ki se pogosto prvič soočajo s samostojnimi finančnimi izzivi, je pomembno, da o svoji finančni prihodnosti začnejo razmišljati zgodaj in si tako postavijo temelje za dolgoročno stabilnost. Omejen dohodek namreč ne pomeni nujno tudi omejenega znanja. Slovensko zavarovalno združenje s projektom finančnega opismenjevanja Lajf je igra tveganja (LIT) skrbi za brezplačne izobraževalne vsebine s področja financ in zavarovalništva prek novih medijev, ki so mladi generaciji blizu: InstagramaFacebook strani, spletne strani, in TikToka

Digitalni načini pridobivanja znanja so prišli v ospredje, sploh opazno pa si pot v zadnjem času utira tudi umetna inteligenca. ChatGPT je spletna stran, ki je od konca novembra, ko sta jo Elon Musk in Sam Altman odprla za javnost, dvignila kar nekaj prahu. Z uporabo umetne inteligence namreč uporabnikom omogoča avtomatiziran pisni odziv na njihova vprašanja ali zahteve. Je za študente lahko torej brezplačna alternativa finančnemu svetovalcu?

Tu je pet finančnih nasvetov, ki bi jih moral poznati vsak študent, spisala pa jih je tehnologija ChatGPT: 

1. Začnite varčevati zgodaj 

Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite za svojo finančno prihodnost, je, da začnete varčevati čim prej. To pomeni, da položite vsak mesec denar na stran za nepričakovane stroške ali dolgoročne investicije. Tudi če lahko vsak mesec privarčujete in investirate le majhen znesek denarja, bodo vaši prihranki sčasoma rasli zaradi moči obresti. Če začnete varčevati zgodaj, boste lahko zgradili trdne temelje za svoje prihodnje finančne cilje. 

2. Izognite se nepotrebnim stroškom 

V življenju se zlahka ujamemo v past prekomerne porabe. Študenti naj se naučijo živeti varčno in se izogibati nepotrebnim stroškom. To pomeni zmanjšanje stvari, kot so prehranjevanje zunaj, nakupovanje novih oblačil in odhod v kino. Namesto tega lahko kuhajo doma, kupujejo rabljena oblačila in gledajo filme na spletu.

3. Ustvarite proračun 

Ena najpomembnejših stvari, ki jih študenti lahko naredijo, je, da si vzpostavijo proračun oz. budžet. To jim bo pomagalo razumeti, kam gre njihov denar in kje lahko zmanjšajo stroške. Naredijo lahko seznam vseh svojih stroškov, vključno z najemnino, komunalnimi stroški, hrano in zabavo, in jih primerjajo s svojimi dohodki. Ko imajo jasno sliko svojih financ, se lahko začnejo prilagajati. Večina študentov zaradi študijskih obveznosti ne more biti redno zaposlenih in prejemati polnega dohodka, zato je pomembno, da se naučijo živeti v skladu s svojimi zmožnostmi, si določijo budžet in se ga poskusijo držati.

4.  Poiščite načine za dodatni zaslužek

Iskanje načinov za dodatni zaslužek je še eden izmed pomembnih nasvetov. To je lahko študentsko delo, zaposlitev s krajšim delovnim časom ali celo ustanovitev majhnega podjetja. Obstaja veliko spletnih platform, kjer lahko študenti najdejo delo, v sklopu projekta LIT pa so ekskluzivne delovne priložnosti s področja zavarovalništva in financ vključene tudi v LIT mesečni novičnik (nanj se lahko prijavite tukaj) .

 5. Investirajte v svoje izobraževanje

 Naložba v izobraževanje je ena najboljših finančnih odločitev, ki jih lahko sprejmete. Izobraževanje lahko odpre vrata do boljših zaposlitvenih možnosti in potenciala za večji zaslužek, kar lahko posledično vodi do večje finančne varnosti. To vključuje tudi obiskovanje tečaja ali pridobitev certifikata na področju, po katerem je veliko povpraševanje. To študentom ne bo le pomagalo pri učenju novih veščin, temveč jih bo hkrati naredilo privlačnejše za potencialne delodajalce.

Poleg zgornjih točk je pomembno, da razvijete dobre finančne navade, se zavedate pogostih finančnih prevar in se jim izogibate ter si vzamete čas za izobraževanje o osebnih financah.

prejšnji članek
Gospod profesor: V novo sezono prihaja najbolj slavna influencerka!
Svet slavnih
Gospod profesor: V novo sezono prihaja najbolj slavna influencerka!
naslednji članek
Kamere prvič posnele razburjenega Tonija
Resničnostni šovi
Kamere prvič posnele razburjenega Tonija