Zdravje
 

Čudežno živilo, ki znižuje holesterol in ureja prebavo

29. 1. 2023; 13.00
Avtor: K.M.
Pira

foto: Profimedia

Ta žito postaja vse bolj priljubljeno v vsakodnevni prehrani. Za to pa je kar nekaj dobrih razlogov.

Govorimo o žitu, iz katerega je mogoče pripraviti kruh, testenine, rižoto in celo zelo okusne palačinke. Prihaja iz Azije, kjer to rastlino gojijo že zadnjih 7000 let. Nutricistko gledano je to žito bolj bogato s hranilnimi vrednostmi kot pšenica, hkrati pa vsebuje nizko vsebnost glutena, zaradi česar je tudi lažje prebavljivo. Že veste o katerem žitu govorimo? 

Gre za v zadnjih letih vse bolj priljubljeno piro, ki spada med gojene žitarice. V preteklosti naj bi človeštvu prinesla civilizacijski napredek, kvalitete živila pa skrbno odkrivajo tudi v zadnjih letih. V času, ko je na prodajnih policah iz dneva v dan vse več nezdrave hrane, pira predstavlja zdravo različico, ki je bogata z beljakovinami, vlakninami in vitamini (B in vitaminom K). Pira hkrati vsebuje magnezij, cink, železo, kalij in kalcij. Številne prehrambene vlaknine znižujejo raven holesterola v krvi, regulirajo sladkor in močno urejajo raven prebave. 

foto: Profimedia

Zaradi vseh teh razlogov morate piro na takšen ali drugačen način vnesti v svojo prehrano in tako vsaj nekoliko izboljšati svoje vsakodnevne navade.

prejšnji članek
Zato vam v mrazu teče iz nosu
Zdravje
Zato vam v mrazu teče iz nosu
naslednji članek
Od serije Lepo je biti sosed do velike ljubezni
Svet slavnih
Od serije Lepo je biti sosed do velike ljubezni

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.