901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pazite, da ne presežete dnevnega odmerka kofeina

28. 1. 2023; 01.00
Avtor: Mojca Kopriva
pitje kave, kava

pitje kave, kava foto: Dreamstime

Pitje kave je izjemno razširjena navada. Uživanje zmernih količin kave sicer ni problematično, vendar se lahko hitro zgodi, da nehote pretiravamo.

Še hitreje kot pri kavi pa lahko nezdravo mero kofeina zaužijemo z energijskimi napitki, zato je tudi tu pomembna preventiva – pazite, da ne presežete dnevnega odmerka kofeina, ki je za vas še varen. Če pa se zgodi, da vas nekoliko zanese, je dobro vedeti, kako ukrepati. Stranski učinki pretiravanja s kofeinom so namreč zelo neprijetni. Pogosto se pojavijo tresavica, zelo hitro utripanje srca, glavobol, močnejše znojenje in podobno. Tako imate lahko občutek, da doživljate panični napad. Preverite, kako si lahko v takem stanju pomagate, da simptomi čim prej popustijo …

Pitje vode

Negativne učinke kofeina lahko za začetek poskusite zmanjšati tako, da popijete čim več vode. Pomembno je namreč, da kofein čim prej spravite iz organizma. Obenem je voda oziroma tekočina pomembna zato, ker velja kava za diuretik in obenem kofein povzroča draženje mehurja. Če ste popili preveč kave, ste torej najverjetneje dehidrirani, zato je nujno čim prej nadomestiti izgubljeno tekočino. Še boljša izbira od vode je sicer v takšnih trenutkih elektrolitski napitek – če ga imate seveda pri roki.

Vnos večje količine vlaknin

Znano je, da so vlaknine izjemno pomembne za zdravje. Pomagajo izboljšati prebavo, ker so hrana za koristne bakterije v črevesju, pa lahko posredno pripomorejo h krepitvi imunskega sistema. Hkrati so vlaknine pomembne za zaščito srca in ožilja ter uravnavanje krvnega sladkorja. Manj znano pa je, da si lahko s hrano, ki je bogata z vlakninami, pomagamo tudi, če smo zaužili preveč kofeina. V tem primeru morate ukrepati čim prej, še preden se ves kofein absorbira v kri. Pojejte torej nekaj, kar vsebuje čim več vlaknin, na primer poljubno vrsto zelenjave. To bo upočasnilo absorpcijo kofeina.

Telovadba

Eden najbolj značilnih občutkov, povezanih z zaužitjem prevelikih količin kofeina, je nemir. Tako imate lahko občutek, da se je v vas nakopičilo preveč energije, ki je ne morete sprostiti. Odlična pomoč v takšnih primerih je seveda gibanje. To ne pomeni, da se morate nemudoma preobuti v športno obutev in se odpraviti teč. Če vam razmere ne dopuščajo česa takšnega, poskušajte improvizirati. Naredite nekaj počepov, poskokov na mestu in podobnih vaj, da nemir vsaj malce popusti.

panični napad, napad panike foto: Dreamstime

Vaje za sproščanje

Poskusite lahko tudi s povsem nasprotno metodo, torej z načrtnim umirjanjem, na primer z meditacijo oziroma s preprostimi dihalnimi vajami. A pozor: to vam bo zelo koristilo, če so tovrstne metode umirjanja nekaj, kar uporabljate tudi sicer, če pa nimate dovolj prakse, lahko vaje za sproščanje v kriznih trenutkih, ko ste v telo vnesli preveč kofeina, stanje še poslabšajo (pojavi se na primer hiperventiliranje).

Pomagajte si z dopolnili

Pri ublažitvi negativnih simptomov, ki so posledica pretiravanja s kofeinom, lahko pomagajo tudi določeni dodatki. Za umirjanje je na primer odlična ašvaganda, ki jo uvrščamo med tako imenovane adaptogene. Ašvaganda se med drugim priporoča kot pomoč pri spopadanju z negativnimi učinki stresa, zato je kot nalašč za uporabo v tovrstnih okoliščinah. Pri sproščanju lahko pomaga tudi aminokislina L-teanin, podobne učinke ima baldrijan.

prejšnji članek
Srbi, se lušči in je nelagodna, a nenevarna drugim
Zdravje
Srbi, se lušči in je nelagodna, a nenevarna drugim
naslednji članek
Dojenček na poti, torba za v porodnišnico pripravljena
Svet slavnih
Dojenček na poti, torba za v porodnišnico pripravljena