Kulinarika
 

Panettone: priljubljeno italijansko sladico lahko pripravite doma

21. 12. 2024; 19.43
Avtor: Liza Maja
Panettone

Panettone lahko pripravite tudi sami doma. foto: Shutterstock

Panettone v decembrskem času zavzame prodajne police. Zakaj pa ga letos s tem preprostim receptom ne pripravite kar sami?

Paneton ali Panettone je tradicionalno italijansko sladko pecivo, ki izvira iz Milana. Gre za bogato in puhasto kvašeno testo, obogateno s kandiranim sadjem, rozinami in pogosto z limonino ali pomarančno lupinico. Ima značilno kupolasto obliko, ki se peče v posebnem papirnatem modelu. Panettone se običajno postreže med božičnimi in novoletnimi prazniki ter je priljubljen po vsem svetu. Uživamo ga lahko samostojno, z maslom, marmelado ali celo kot sestavino za sladice, kot so pudingi ali francoski toast.

Ni le sladica, ampak tudi simbol praznične tradicije, ki prinaša toplino in veselje na mize po vsem svetu. S preprostimi koraki lahko to znamenito italijansko specialiteto pripravite tudi doma ter z njo razveselite svoje najbližje.

Panettone alu paneton je italijanska sladica, ki postaja tudi tradicija slovenskih božičev. foto: Profimedia

Sestavine:

400 g moke

150 g suhega sadja (rozine, dateljni, kandirana pomarančna in limonina lupina, suhe fige, marelice)

50 g mandljev

1,5 dl mleka

150 g masla

5 rumenjakov

42 g kvasa

1 žlička sladkorja

1 žlica sladkorja v prahu

ščepec soli

Priprava:

Priprava sestavin: Maslo narežite na koščke in ga pustite na sobni temperaturi, da se zmehča. Mandlje in suho sadje drobno sesekljajte.

Priprava kvasa: Mleko segrejte, da postane mlačno. V skodelici zmešajte kvas, malo mlačnega mleka, sladkor in dve žlici moke. Mešanico pustite vzhajati na toplem približno 15 minut.

Priprava testa: V veliki posodi zamesite moko, preostalo mleko, rumenjake, zmehčano maslo, vzhajan kvas in sol. Mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.

Prvo vzhajanje: Testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da vzhaja na toplem približno eno uro.

Dodajanje dodatkov: V vzhajano testo na hitro zamesite sesekljano suho sadje in mandlje.

Drugo vzhajanje: Testo znova pokrijte in pustite vzhajati še 30 minut.

Pečenje: Pečico segrejte na 180 °C. Vzhajano testo položite v namaščen in pomokan model ter pecite približno 45 minut.

Ohlajanje: Pečen kolač vzemite iz pečice in pustite stati 5 minut. Nato ga previdno zvrnite na rešetko in pustite, da se popolnoma ohladi.

Dekoracija: Ohlajen paneton potresite s sladkorjem v prahu in ga postrezite.

prejšnji članek
Magdeburg: skrivnosti srednjeveškega mesta
Življenjski slog
Magdeburg: skrivnosti srednjeveškega mesta
naslednji članek
12 nasvetov, kako ostati fit in vitki v decembru
Zdravje
12 nasvetov, kako ostati fit in vitki v decembru

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.