pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Prvinska lepota in toplota ognja

11. 2. 2016; 10.36
Avtor: Barbara Sršen
Prvinska lepota in toplota ognja
Varno zaprti v kovinsko in stekleno kletko nas čarobni plameni vabijo, da se prepustimo njihovi toploti in prijetnemu prasketanju.

Varno zaprti v kovinsko in stekleno kletko nas čarobni plameni vabijo, da se prepustimo njihovi toploti in prijetnemu prasketanju. Ogenj ima za ljudi že od pradavnine poseben pomen - vedno smo se zanašali nanj, da nas bo ogrel, nam skuhal hrano in razsvetlil temno noč. Kamini in kaminske peči so dragocen vir toplote v prostoru, les pa je tudi eden najcenejših energentov, kar je čedalje pomembnejše. Tudi če imamo centralno kurjavo, je kamin v dnevni sobi zelo dobrodošel - prihranil nam bo kurilno olje ali plin, obenem pa nas bo očaral s plameni.

Kamin ali kaminska peč?

Zaprti kamini so alternativni vir ogrevanja stanovanja. Lahko ogrevajo glavni prostor in sosednje prostore z naravnim kroženjem toplega zraka ali s prisiljenim kroženjem toplega zraka s pomočjo ventilatorskega sistema. Kamin morate načrtovati vnaprej, ker je potrebno kar nekaj gradbenega dela, pomembno je tudi, da vam ga izdela dober strokovnjak.

Kaminske peči so prava rešitev za resnično estetsko in funkcionalno ogrevanje stanovanja. Lahko vam služi za dogrevanje pred začetkom kurilne sezone ali pa je edini vir ogrevanja v prostoru. Za postavitev peči ni potrebno toliko gradbenega dela kot za postavitev vzidanega kamina, treba jo je le priklopiti na dimnik v prostoru, kjer bo stala. Novejši modeli so privlačno oblikovani in so lahko tudi dizajnerski poudarek prostora. Mehke in zaokrožene oblike, prijetna kombinacija barv keramične obloge ter odsev plamena predstavljajo nov čar v doživljanju toplote.

prejšnji članek
Za sprostitev in pomiritev
Življenjski slog
Za sprostitev in pomiritev
naslednji članek
Kje spite?
Življenjski slog
Kje spite?