profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Vse leto na potovanju

29. 2. 2016; 05.00
Avtor: ALENKA OBERSNEL GRGIČ
Vse leto na potovanju
Če radi potujete in uživate ob močnih barvah, izrazitih vonjavah in eksotičnem rastlinju afriških dežel in Orienta, boste uživali tudi v takšnem stanovanju.

Stanovanje v kolonialnem stilu
Tisti, ki radi potujejo in uživajo ob močnih barvah, izrazitih vonjavah in eksotičnem rastlinju daljnih afriških dežel in Orienta, se bodo počutili v svojem elementu, če si bodo stanovanje opremili v kolonialnem slogu.

V arhitekturi označujejo z imenom kolonialni stil način gradnje in slog notranje opreme, v katerih so bili v obdobju kolonij urejeni domovi Evropejcev, ki so živeli v kolonijah. Najlepše kose eksotične opreme so po vrnitvi v domovino prinesli s seboj in z njimi tudi kolonialni stil. Zanj so tipični težki kosi pohištva iz temno luženih eksotičnih vrst lesa, kot so palisander, mahagoni, tikovina, mango itd., dopolnjeni z drugimi dodatki, ki izvirajo iz čezmorskih kolonij: azijski bambus in svila, indijski bombaž, sisal iz Latinske Amerike in kokosova vlakna iz Indonezije.
S kolonialnim slogom se v mislih podamo po poteh Krištofa Kolumba, Marka Pola in drugih svetovnih popotnikov, ki so v Evropo prinesli kulturne dosežke iz vseh delov sveta in z njimi dopolnjevali domačo hišno opremo. Zato lahko v kolonialnem slogu mešamo rustikalne angleške cvetlične motive z nežnim stiliziranim japonskim cvetjem ali preproste risbe afriških ljudstev z moderno grafiko. Vendar se mora pri opremljanju en element večkrat ponavljati kot nekakšen vezni element. Lahko je to ena in ista barva ali isti vzorec.


Ker je prostor, opremljen s samim temnim kolonialnim pohištvom, videti temen in prenatrpan, ga danes pri opremljanju navadno kombiniramo s tradicionalnimi evropskimi svetlimi kosi pohištva, s svetlim platnom, svilo in usnjem. Tudi eksotično cvetje in zelenje, kot so bambus, palme, estrelicije, orhideje ali jasmin, prinesejo med težko eksotično pohištvo več svetlobe in prijetne sproščenosti.
Stanovanje sodobnega svetovnega popotnika dopolnjujemo s spominki z vsega sveta: leseni predmeti primitivne eksotične domače obrti, stari usnjeni in kovinski kovčki, veliki zemljevidi na stenah pa blago in zidne tapete z vzorci, ki posnemajo živalske kože itd.
Najbolj priporočljivo je opremiti prostor s svetlim in preprostim pohištvom, dekorativne temne in težke kose kolonialnega pohištva pa postaviti v središče prostora kot poudarek, ki pride ob svetlem ozadju sodobnih kosov opreme še bolj do izraza.

Osnovni elementi kolonialnega sloga:
• temen les


• počivalniki, oblečeni v usnje ali živalske kože
• posode, izdelane iz lesa, bananovih listov ali bambusa
• kovčki v slogu vintage
• dekorativni paravani iz lesa in bambusa
• eksotično cvetje in zelenje
• vzorci, ki posnemajo kože eksotičnih živali (tigrov, leopardov, zeber ali kač).

prejšnji članek
Zaščitniški starši škodijo otrokom
Zdravje
Zaščitniški starši škodijo otrokom
naslednji članek
Kaj pomeni hlepenje po nezdravi hrani?
Zdravje
Kaj pomeni hlepenje po nezdravi hrani?
#obraziavenija
obraziavenija