pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Dišeči domek

4. 4. 2016; 11.45
Avtor: Maša Rener/revija Fatalna
dišava
Izdelovanje uporabnih domačih pripravkov za dišeč dom (in perilo) ni samo ekološko in ekonomično, ampak tudi zabavno opravilo.

Pralni prašek za strojno ali ročno pranje perila

Potrebujete:

- naravno marsejsko milo
- 2 veliki žlici pralne sode
- 2 litra vode
- 2 žlici alkoholnega kisa brez dodanih arom
- eterično olje z vonjem po svoji izbiri (ta sestavina ni nujna)
- dve ali tri 1,5-litrske steklenice

Vodo zlijte v lonec in grejte na štedilniku, dokler ne zavre. Med tem časom na koščke naribajte milo in ga raztopite v vroči vodi. Dodajte še pralno sodo in vse skupaj dobro premešajte. Še mlačen prašek do vrha vlijte v steklenico, dodajte dve žlici kisa in nekaj kapljic eteričnega olja ter pustite, da se ohladi. V tem primeru se bo prašek precej strdil oziroma postal želatinast, zato ga boste morali na začetku odmerjati s pomočjo žlice ali razdrobiti z ročajem kuhalnice, da bo postal bolj tekoč. Nekateri steklenico napolnijo samo do polovice in potresajo oziroma mešajo, dokler se prašek ne ohladi, ter s tem preprečijo, da bi se strdil.

Domači mehčalec za perilo

Za prvi način potrebujete:

- 2 skodelici sode bikarbone
- 2 skodelici belega, alkoholnega, nearomatiziranega kisa
- 4 skodelice vode

Sestavine dobro zmešajte in prelijte v steklenico s pokrovčkom. Tako pripravljeni domači mehčalec za perilo uporabljajte enako kot kupljenega. Ob enem pranju uporabite približno ¼ skodelice mehčalca, ki ga vnesite v isti predalček kot običajno.

Za drugi način potrebujete:

- 3 ali 5 litrov nearomatiziranega alkoholnega kisa


- 20 kapljic eteričnega olja po svoji izbiri

Kis že v trgovini kupite v večlitrski plastenki, ki jo lahko pozneje še večkrat uporabite (recimo za pralni prašek), saj se vam to bolj splača kot kupovanje petih plastenk po liter. Plastenko odprite in vanjo nakapajte eterično olje. Vse skupaj dobro premešajte in postopek ponovite pred vsakim pranjem. Mešanico uporabljajte namesto mehčalca za perilo, ki bo imelo lep vonj po izbranem eteričnem olju, obenem pa boste poskrbeli tudi, da se v vašem pralnem stroju ne bo nabiral vodni kamen.

Enostavna naravna dišava za dom

Potrebujete:

- paketek želatine brez okusa
- skodelico vode
- čajno žličko soli
- ¼ čajne žličke eteričnega olja katerega koli vonja
- sterilen kozarček za marmelado

Vse sestavine denite v posodo in mešajte nad ognjem, dokler se želatina ne raztopi. Mešanico nato vlijte v kozarček za marmelado in postavite v stranišče oziroma kateri koli drug prostor, za katerega želite, da lepo diši. Po eno žličko dišave lahko uporabljate tudi nad gorilnikom za eterična olja.

Če bi v svojem dnevnem prostoru ali stranišču radi zgolj diskreten vonj po eteričnih oljih, si lahko omislite tudi potpuri. Zanj boste potrebovali različne posušene dele rastlin (cvetove, liste, storže, posušene lupine citrusov, klinčke, nageljnove žbice, cimetovo skorjo itd.), ki jih poljubno razporedite po steklenem krožniku. Nato nanje nakapajte 20 kapljic izbranega eteričnega olja. Ko vonj oslabi, spet dodajte eterična olja.

prejšnji članek
Igor o Severini povedal takšno resnico!
Svet slavnih
Igor o Severini povedal takšno resnico!
naslednji članek
47 letnica s svojo zadnjico osupnila vse!
Svet slavnih
47 letnica s svojo zadnjico osupnila vse!