Življenjski slog
 

Naravni čistilni čudež: citrusi kot orožje proti madežem

26. 1. 2025; 06.15
Avtor: njena.si
pomaranče

Ne zavrzite pomarančnih olupkov. foto: Dreamstime

Ste vedeli, da lahko iz citrusov, kisa in sode bikarbone izdelate naravno večnamensko čistilo za kuhinjo? Izvolite recept ...

Pomaranča je sadež, ki slovi po tem, da vsebuje veliko vitamina C in krepi odpornost telesa. Olupke pomaranče pa lahko uporabimo na različne načine. Iz njih lahko na primer izdelamo naravno večnamensko čistilo za kuhinjo.

Za izdelavo potrebujemo:

- steklen kozarec s pokrovom,
- plastenko z razpršilom,
- olupke bio pomaranče in limone,
- vinski kis,
- vodo.

foto: profimedia

Postopek priprave

1. Pomarančo in limono operemo in lupino obeh na drobno narežemo.


2. Steklen kozarec napolnimo z olupki in jih prelijemo z vinskim kisom, da je kozarec poln. Kozarec nato pokrijemo s pokrovom in ga postavimo v temen in hladen prostor, kjer ga pustimo stati dva tedna. Tekočina je pripravljena, ko dobi rumenkasto barvo in oddaja vonj po citrusih.
3. Po dveh tednih tekočino iz kozarca precedimo. Da tekočino razredčimo, jo zmešamo z vodo. Razmerje je lahko 1 : 3 ali 1 : 1, odvisno, kako močno raztopino za čiščenje želimo pripraviti.
4. Razredčeno raztopino prelijemo v plastenko z razpršilom.

Uporabno:

- Čistilo je primerno za čiščenje mastnih madežev v kuhinji, na tleh, ploščicah v kopalnici ali na kuhinjskem štedilniku.


- V pripravljeno raztopino lahko dodamo tudi žlico sode bikarbone. Ta nevtralizira neprijetni vonj.

alkoholni kis, soda bikarbona, limona.jpg foto: dreamstime

prejšnji članek
Srečno poročena sta že 13 let, to je njuna skrivnost
Svet slavnih
Srečno poročena sta že 13 let, to je njuna skrivnost
naslednji članek
Nina Ivanič možu uresničila veliko željo
Svet slavnih
Nina Ivanič možu uresničila veliko željo
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.