nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kateri hišni ljubljenček bi najbolj ustrezal vaši družini?

10. 6. 2016; 09.30
Avtor: Marijana Mandić
kuzamuc
Najbrž se dobro zavedate, da investicija ne pomeni samo nakupa v trgovini in potem uživanja ob pogledu na ljubljenčka. Od vas terja tudi skrb in čas za nego.

Kuža: primeren je, če imate obilo časa za sprehode in če iščete žival, ki bo postala ljubljenec vse družine.
Prva izbira: Vzemite že odraslega psa, saj je mladiče težko natrenirati. Zmeraj psa najprej spoznajte, preden ga pripeljete domov, saj se psi zelo razlikujejo po temperamentu glede na pasmo.

Druga izbira: Mešančki so veliko cenejši, še posebno če jih posvojite. Veliko manj pa je tudi verjetnosti za genetske bolezni, ki jih imajo čistokrvni psi. Če že lahko poiščete mešanico med bolj mirnimi psi, izberite zlatega prinašalca, setra in podobne pasme.  

V premislek: Izogibajte se pastirskim pasmam, ker lahko takšen pes začne preganjati otroke ali jih celo gristi. Dalmatinci so zelo lepi, vendar tudi zahtevni, kar se tiče sprehodov. Če so pri hiši majhni otroci, ne kupujte psov majhne rasti, ker jih bodo otroci zlahka poškodovali.

Mačka: primerna je, če nimate pretirano veliko časa, otrok pa si vseeno želi ljubko živalco. Če vam ni odveč skrb in občasen račun veterinarja, je samostojna žival za vas najprimernejša.

Prva izbira: Skoraj vse mačke, ne glede na pasmo, prespijo okoli 20 ur dnevno in ne zahtevajo veliko dela. Za hrano in pestovanje so otroci zadostni. Bodite pripravljeni čistiti posodo za iztrebke.

Druga izbira: Čistokrvne siamske kot mešanke ter druge vrste mačk budne uživajo v družbi ljudi in se ne ozirajo na tempo življenja, ki ga ima gospodar. Če muce ne boste božali, bo odšla od hiše, tega se morate zavedati.   

V premislek: Majhne mucke so krhke, če se z njimi poigravajo majhni otroci. Dolgodlake mačke zahtevajo veliko nege in so zato neprimerne za družine z malo časa. Značaj mačk zna biti zelo navihan in nepredvidljiv. Zato se dodobra prepričajte o leglu, iz katerega bo mačka.

Ptič: Primeren za vaše družinske člane je, če nimate veliko prostora, a vseeno želite sebi in otroku pričarati lepoto živali. Otroci, stari okoli šest let, bodo že samostojno čistili kletko in hranili ptiča.

Prva izbira: Nekatere vrste ptic prepoznajo lastnika in se odzovejo celo na ime. Otroka vseeno poučite o nežnosti do ptice, preden jo pripeljete domov.

Druga izbira: Kanarčki in slavčki niso navdušeni nad igro z ljudmi. So pa vsekakor zanimivi za radovedne poglede otrok. Lahko je čistiti za njimi in jih hraniti. Opravila so sposobni opravljati tudi otroci.

V premislek: Tropske vrste, kot so velike papige, so zelo drage in zahtevajo veliko posvečanja. Lahko doživijo do 70 let, njihovi ugrizi pa so nevarni.

Riba: Razveselila vas bo, če vaš otrok še ni pripravljen na obveznosti, ki jih živali prinašajo, zanimata pa ga znanost in biologija. Pripravljeni ste vložiti nekaj denarja in poiskati tekmeca televiziji, dokazano je namreč, da ljubljenčki zmanjšajo število ur gledanja televizije.

Prva izbira: Že nekajlitrski akvarij z zanimivimi vrstami rib prikaže barvit podvodni svet. Filter v akvariju bo opravil skoraj vse, menjava vode enkrat na mesec bo zadostovala. Hranjenje ravno tako ne terja veliko časa, vsako jutro jim pač natrosite nekaj hrane.

Druga izbira: Če ste ljubitelj eksotike in si želite neobičajno ribico, bo dela več. Siamska borbena riba ali japonska riba zahtevata čiščenje vsak drugi dan.

V premislek: Ribe, ki živijo v slani vodi, so zelo drage in zahtevne glede nege.

Glodavci (morski prašiček, hrček): Dobrodošli so, če nimate prostora in potrebujete živalco, ki je čista in tiha. Otrok je sposoben skrbeti za majhnega prijateljčka čisto sam. 

Prva izbira: Večina majhnih glodavcev je igriva, tudi preprosti so. Pri hrčkih je treba vedeti, da radi živijo sami in so aktivni ponoči in speči podnevi, medtem ko morski prašiček potrebuje družbo.

Druga izbira: Morski prašiček je malo večji in primernejši za igro z otroki. Potrebuje večjo kletko kot hrčki, vendar je radostno cviljenje pri božanju vredno truda. A pozor! Morski prašički so zelo družabni in zato vedno kupite dva!

V premislek: Zajci so, v nasprotju z občim prepričanjem, zelo zahtevni in zahtevajo veliko skrbi ter niso primerni za majhne otroke. Z močno brco zadnjih nog in ostrimi zobmi lahko poškodujejo otroka. Zajec pa se pri prevelikem strahu lahko poškoduje pri poskusu bežanja.

Plazilci, kot so legvan in celo kače, pa so primerni, če se vaš otrok zelo zanima za majhne plazeče, celo na videz nevarne živalce. Vi pa ste pripravljeni živalci omogočiti življenjsko okolje s primerno temperaturo, veliko prostora in svežo hrano in ob tem skrbeti za čistočo kletke.

Prva izbira: Bradati zmaji in leopardji gekon so popularni člani reptilskih vrst. Ti ne potrebujejo veliko prostora in razvajanja, vseeno pa si boste morali vzeti čas in mu tedensko kupovati žive čričke, da bo vaš novi član zadovoljen in lepo rejen.

Druga izbira: Nekatere kače lahko zaradi majhnosti živijo v manjšem akvariju in ne potrebujejo veliko nege. Le enkrat mesečno kakšno miško.

V premislek: Nekatere vrste plazilcev so zelo zahtevne glede časa, ki jim ga boste morali nameniti. Pri tem pa boste morali paziti na higieno vseh, ki bodo prišli v stik s kletko ali živaljo, saj so nekatere prenašalke bakterij salmonele, nekatere pa strupene. Pozanimajte se o tem pri strokovnem prodajalcu.

prejšnji članek
Slovenska voditeljica na hitro odhaja!
Svet slavnih
Slovenska voditeljica na hitro odhaja!
naslednji članek
Ena žlahtna štorija: Igralka ločena in zdaj še noseča!
Svet slavnih
Ena žlahtna štorija: Igralka ločena in zdaj še noseča!