Življenjski slog
 

Z lesene deske takole odstranite nevarne mikrobe

12. 1. 2024; 14.00
Avtor: V. M.
lesena deska limona in sol

Čiščenja se lahko lotite tudi tako, da po deski potresete sol, nato pa površino podrgnete s kosi limone. foto: Profimedia

Imate doma leseno desko za rezanje? Da se na njej ne bodo razvili nevarni mikrobi, je potrebno poskrbeti za redno in temeljito čiščenje. Za vas imamo trik, s pomočjo katerega boste iz lesene površine odstranili tako nečistočo, kot tudi neprijeten vonj.

Leseno desko za rezanje je težko dobro očistiti. Navkljub temu, da jo podrgnete z detergentom in gobico, se v teksturo pogosto vtre umazanija, deska pa sčasoma dobi tudi neprijeten vonj. Slednje bi lahko rešili s pranjem v pomivalnem stroju, a ker gre za lesen pripomoček, bi desko zgolj poškodovali. Zato vam bo zagotovo dobro služil gospodinjski trik, s katerim boste hitro in poceni rešili nevšečnost.

Poskrbite za redno čiščenje lesene deske. foto: Pexels

Čiščenje lesene deske za rezanje

1.    Najprej desko dobro očistite z mešanico vode in belega vinskega kisa.

2.    V skodelici zmešajte grobo sol, sodo bikarbono in limonin sok. Mešajte toliko časa, da dobite gosto pasto. Sedaj s pasto zdrgnite obe strani lesene površine.

3.    Ko boste končali, desko še dodatno pokapajte z vinskim kisom in limoninim sokom. Razmažite in pustite stati 10 min.

4.    Na koncu leseno desko splaknite z vročo vodo.

5.    Obrišite s kuhinjsko krpo in postavite po konci na odcejevalnik, da se dobro posuši na zraku.

Pri čiščenju vam bodo v veliko pomoč drobci soli in sode bikarbone, ki bodo odstranili ostanke nečistoče. Tudi limona predstavlja odlično naravno sredstvo za čiščenje, njena kislina ima namreč močan antibakterijski učinek. S pomočjo limoninega soka je mogoče odstraniti mikrobe, poleg tega pa tudi razmaščuje in poskrbi za svežino lesenih pripomočkov.

Preberite si še:  Mesečno čiščenje bobna pralnega stroja

prejšnji članek
Prepoznajte pogost izpuščaj v zimskih mesecih
Zdravje
Prepoznajte pogost izpuščaj v zimskih mesecih
naslednji članek
Čokoladice bounty: Je kdo rekel kokos in čokolada? O, ja, prosim!
Kulinarika
Čokoladice bounty: Je kdo rekel kokos in čokolada? O, ja, prosim!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.