nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kaj se zgodi, če polijete zamrznjeno vetrobransko steklo z vročo vodo?

10. 1. 2024; 01.00
Avtor: V.M. / M.K.
steklo polivanje

NE polivajte zamrznjenega stekla z vročo vodo. foto: Dreamstime, edit: njena.si

Uf, to čiščenje zaledenelih vetrobranskih stekel. Bi tudi vi najraje pljusknili po ledu kanglico vroče vode? Preverite, zakaj je to nespametno početje.

Slaba hitra rešitev

Čiščenje ledu z vetrobranskega stekla ni ravno opravilo, ob katerem bi predli od užitka, zlasti, ker nas to običajno čaka po skoku iz tople postelje. A pozor, opravila se nikoli ne lotevajte z vročo vodo!

Zakaj pa ne?

Že res, da nekateri poskušajo težave reševati s polivanjem vroče vode po vetrobranskem steklu, a tega nikar ne počnite, saj lahko steklo zaradi temperaturne razlike odstopi od okvirja ali celo poči, če je morda že poškodovano. V tem primeru je možnost razpok precej večja. Naj opozorimo, da se ob takih metodah uničujejo tudi brisalniki.

vetrobransko steklo, avtomobil foto: Shutterstock

Kako ravnati?

Odeja ali karton: Zvečer na vetrobransko steklo namestite karton, prevlečen s plastiko, ali še bolje – dovolj veliko odejo, ki prekrije vso površino stekla. Oboje učinkovito prepreči, da bi vetrobransko steklo zamrznilo; zjutraj zaščitni material le odstranite in že ste na poti v službo. Ta trik vam odsvetujemo le, kadar dežuje, sicer lahko odeja oziroma karton primrzneta na steklo.

Razpršilo: Če zamrznitve stekel niste utegnili preprečiti, je najhitrejša pomoč posebno razpršilo za odmrzovanje. Razpršila proti ledu sicer niso poceni in jih tudi zelo hitro porabimo; morda razmislite o kakšni domači alternativi. Prav tako ne pozabite v rezervoar naliti zimske tekočine za čiščenje stekel, ki ob nizkih temperaturah ne zmrzuje; le tako boste varni na cesti. 

Domače sredstvo za odmrzovanje: V razpršilki zmešajte alkoholni kis in vodo v razmerju 3 : 1, lahko dodate tudi nekaj soli. Mešanico po steklu popršite zvečer, saj naj bi tekočina preprečevala nastanek ledu na vetrobranskem steklu.

prejšnji članek
Super triki za popoln beljakov sneg
Kulinarika
Super triki za popoln beljakov sneg
naslednji članek
Goran Šarac šel v zaslužen pokoj
Svet slavnih
Goran Šarac šel v zaslužen pokoj