franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy: Razkošje, glamur in živahnost v slogu art décoja

5. 3. 2022; 06.00
Avtor: M.K./Dom2
jerneja-podbevšek-zhembrovskyy

/ foto: osebni arhiv

Jernejo Podbevšek Zhembrovskyy mnogi poznajo kot nekdanjo balerino in voditeljico, ki se je zadnja leta uveljavila na področju modnega oblikovanja. Zdaj pa se nam predstavlja še v nekoliko drugačni luči. Notranje oblikovanje in scenografija sta bila po njenih besedah le »naravno nadaljevanje njene ustvarjalne poti«.

Odprla nam je vrata svojega doma in dovolila pokukati v njen ustvarjalni proces. Z njo smo se pogovarjali o oblikovanju, opremi in bivanjski kulturi nasploh. Še do pred kratkim je oblačila slovenske zvezde in elegantne dame, zdaj oblači tudi stanovanja.

Njen slog je razgiban, a tudi izjemno eleganten. Z veliko zlate barve in mehkega žameta ustvarja interierje, ki so klasični, a hkrati izjemno sodobni. Z nekaj dodatki starinskih elementov in drznimi barvami so prostori, ki nastajajo pod njeno taktirko, unikatne kreacije, ki udejanjajo vizije prave umetnice. 

Jerneja je nekdanja balerina, voditeljica in priznana modna oblikovalka. foto: osebni arhiv

Kako ste izbrali svoje trenutno domovanje, kaj vas je prepričalo? Ste ga dolgo iskali?

Ja, trajalo je kar nekaj časa. Prepričala me je energija, ko sem stopila v hišo, navdušila me je okolica ... Preprosto se je že takoj na začetku vzpostavila kemija in začutila sem, da je to lahko moj dom.

Koliko časa že živite tu? Ali radi dom redno menjate ali se raje nekam trdno zasidrate?

Dobro leto in ja, lahko rečem, da raje spustim sidro in ga tam na morskem dnu tudi pustim, hahaha.

Ste hišo zgradili po svojih načrtih ali kupili že narejeno oziroma na ključ?

Hiša je bila zgrajena, a prazna, tako da sem jo lahko opremila čisto po svojem okusu. 

V kateri sobi preživite največ časa?

Verjetno največ časa v dnevni sobi.

V spalnici je izbrala živahno rožnato barvo. foto: osebni arhiv

Miza v njeni jedilnici je unikat z vgrajeno igralno ruleto, okrog nje pa so razporejeni stoli iz različnih obdobij in slogov oblikovanja. foto: osebni arhiv

Kateri je vaš najljubši kotiček v stanovanju?

Zelo odvisno od počutja – včasih je to pisarna, včasih dnevna soba, včasih glasbena soba, spet drugič garderobna. Pravzaprav obožujem vsak kotiček svojega doma.

Kaj je v vašem domu posebnega? Kaj so njegove največje prednosti?

Verjetno to, da zaradi narave mojega dela res odraža mene, moj stil, mojo kreativnost. Odraža njene stanovalce in to je, verjamem, bistvo vsakega doma. To je prostor, kjer ni omejitev, kjer smo lahko točno to, kar smo ali si želimo biti. Brez obsojanj in mnenj. Dom je naše zatočišče, pribežališče, naš raj. V to trdno verjamem.

Kako bi opisali slog, ki ste ga izbrali za svoje stanovanje? Je to slog, po katerem največkrat posežete pri oblikovanju prostorov?

Tako kot pri svojem osebnem slogu in pri svoji blagovni znamki The Lie by Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy tudi tu prisegam na mešanje stilov. Prevladuje art deco, hkrati pa je notri veliko »objektov«, ki so tematski, v sodobnem, tradicionalnem, starinskem stilu, ki ustvarjajo kontraste in nepričakovani »wow« učinek. Mešanje tradicionalnega s sodobnim in pričakovanega z nepričakovanim – to je vedno moj moto pri opremljanju.

Kako pogosto »prenovite« opremo svojih prostorov? 

Ne pogosto. Tudi opremljam zelo premišljeno in trajnostno, po lastnem okusu. Le tako se lahko ustvarjajo »večni« prostori, ki ne gredo iz mode. Zato je tako zelo pomembno, da prostor odraža lastnika, in s tem račun dobi pravi rezultat, ki je – dom. 

Tudi za svoje puhaste prijateljice poskrbi z udobnimi dizajnerskimi ležišči. foto: osebni arhiv

V garderobni sobi je izbrala razgibano tapeto z motivi iz narave. foto: osebni arhiv

Glede na to, da smo v času pospravljanja božičnih okraskov, ali se v vašem stanovanju dodatki menjajo glede na letni čas ali imate raje bolj nevtralne?

Ja, sezonski dekor menjam – zima, pomlad, poletje, jesen. V tem neizmerno uživam.

Imate vedno urejeno stanovanje? Je pri vas vedno vse kot »iz vitrine« ali uživate tudi v kreativnem kaosu?

Ja, skoraj vedno je urejeno. V kreativnem kaosu nikakor ne uživam, nisem te vrste človek, je pa, v navalu dela, občasno tudi neizbežen.

Kje najraje kupujete pohištvo in dodatke? Glede na izkušnje, kaj bi priporočili bralcem?

Oh, povsod! Na potovanjih, v trgovinah, na spletu, v antikvariatih ... predmete serijske produkcije, »custom« kose, ki jih oblikujem sama in jih potem izdelajo moji dobavitelji, unikate. Od zelo ugodnih do dragih kosov. Kupim, kar mi je všeč, in se ne obremenjujem s ceno ali znamko. 

Umetnine in dodatki povzdigujejo prostor na višjo raven. foto: osebni arhiv

Jernejo je hiša prepričala že prvič, ko je stopila vanjo. Bila je povsem prazna, da jo je lahko opremila po svojem okusu. foto: osebni arhiv

Kaj menite o pohištvu po meri? Se ga pogosto poslužujete?

Sploh pri optimizaciji prostora je vedno dobrodošel. Kadar je narejen z dobro mero kreativnosti, je izdelava po meri zares popoln užitek. Sama se ga kar precej poslužujem.

Najdemo v vašem stanovanju kakšen kos pohištva, ki ima posebno sentimentalno vrednost, ali mogoče kakšen kos vintage pohištva? Kakšno vam posebej dragoceno umetnino?

Seveda, več tega. Eden takšnih kosov je denimo omarica, ki jo je izdelal moj pradedek, ki je pravzaprav izdeloval pohištvo. 

Kako to, da ste se, kot uspešna modna oblikovalka, odločili spustiti v vode notranjega oblikovanja? Je bila tudi ta strast vedno prisotna?

Vedno. To je bilo nekako naravno nadaljevanje moje oblikovalske poti. Linija pohištva in dodatkov za dom je naslednja postojanka. 

Se vam zdi, da se modno in notranje oblikovanje povezujeta? Se pojavljajo podobni trendi?

Ah, vsekakor. Moda je od nekdaj črpala navdih v arhitekturi in notranjem dizajnu in obratno. Tako kot vse vizualne dejavnosti – vse se med seboj povezujejo in črpajo navdih ena v drugi. 

Kaj je lažje opremljati, svoje stanovanje ali stanovanje nekoga drugega?

Zagotovo svoje, sebe poznaš do obisti. Je pa ravno to tudi čar, ko delaš za stranke – spoznati njih, razumeti njihovo bistvo, estetiko, navade, vrednote ...

Ko se lotite projekta opremljanja prostora, kaj je prva stvar, na katero pomislite? S čim začnete?

Pri opremljanju doma vedno začnem z osebami, ki bodo v njem živele. Oni so moj navdih. Takoj za tem pa dodobra spoznam in preučim tudi prostor. 

Ko ustvarjam scenografijo, pa vedno začnem z vizijo naročnika, v kakšen ambient želi postaviti kolekcijo ali neki produkt, ki ga predstavlja, kakšna čustva želi vzbuditi ob tem ... Podobno tudi pri videospotih.

Jerneja prisega na mešanje slogov, predvsem bolj tradicionalnega s sodobnim. foto: osebni arhiv

Jerneja ni le modna oblikovalka, njena strast sta tudi notranje oblikovanje in scenografija. foto: osebni arhiv

Obožuje tudi tematsko in sezonsko dekoracijo, ki jo redno menja. foto: osebni arhiv

Je po vašem mnenju pomembnejša estetika ali funkcionalnost? Zakaj? Ali morate kdaj sprejeti kompromise glede tega?

Oboje mora biti. Tudi ko mora prevladati funkcionalnost, jo poskušamo čim bolj estetsko »zapakirati«, hahaha. To so vedno dobrodošli izzivi, ki ti omogočajo rast in te rinejo iz cone udobja.

Na kateri projekt ste najbolj ponosni? Kako ste vanj vnesli svojo unikatno noto?

Težko bi izpostavila le enega. Več jih je in vsak je unikaten. 

Kaj po vašem mnenju opredeljuje dizajn nekega prostora kot dober?

Dejansko najbolj to, da se človek, ko stopi v prostor, dobro počuti. Da mu vzbudi prijetne občutke in misli. 

Sledite pri opremljanju in dekoraciji prostorov kakšni interni filozofiji ali smernicam?

Ja – mešanje stilov in uporaba nepredvidljivih kosov oz. objektov v prostoru.

Ste trenutno sredi kakšnega projekta? Za kaj gre?

Ja, pri notranjem oblikovanju se trenutno intenzivno ukvarjam s tremi projekti za zasebne naročnike. 

Se vam zdi, da je v Sloveniji notranje oblikovanje še nerazvito?

Ljudje še ne uporabljajo te storitve toliko, kot bi jo lahko ali kolikor je to razširjeno v tujini. Vendar menim, da se izboljšuje. 

Kako lahko stranke pridejo z vami v kontakt, če si želijo vaše strokovne pomoči pri opremljanju svojih prostorov?

Vedno me lahko kontaktirajo po mailu jpz@jpz.si, na družbenih omrežjih (Instagram in Facebook), ali seveda na telefonski številki, ki jo prav tako najdejo na omenjenih kanalih ali na spletni strani www.jpz.si oz. v moji spletni trgovini www.thelie-by-jpz.com.

Kaj je art déco, ki ga omenja Jerneja? 

Art déco je oblikovalsko gibanje, ki se je razvijalo med letoma 1920 in 1940. Vplivalo je na arhitekturo, notranje oblikovanje, dizajn, industrijsko oblikovanje in modo. Je slog, ki obožuje razkošje, glamur in živahnost. Opisuje navdušenje in optimizem povojne Evrope in Amerike, ki se izraža skozi bleščeč in eleganten slog oblikovanja. V času svojega razvoja je veljal za izjemno sodoben slog, kljub temu da navdih črpa tudi iz antike. Umetniki in oblikovalci so kombinirali stare motive z bolj industrijskimi in geometrijskimi, temu pa dodali bleščeče tkanine, veliko odsevnih površin, ogledal ter zlate in srebrne akcente. 

/

/ foto: osebni arhiv

/

/ foto: osebni arhiv

/

/ foto: osebni arhiv

Njen sezonski dekor je premišljen in eleganten.

Njen sezonski dekor je premišljen in eleganten. foto: osebni arhiv

Vpliv njenega unikatnega sloga lahko občutimo prav v vsakem kotičku stanovanja.

Vpliv njenega unikatnega sloga lahko občutimo prav v vsakem kotičku stanovanja. foto: osebni arhiv

Knjige so odličen kos dekorja za police, klubske mizice, kredence, vozičke in še marsikaj. Jerneja to s pridom izkorišča.

Knjige so odličen kos dekorja za police, klubske mizice, kredence, vozičke in še marsikaj. Jerneja to s pridom izkorišča. foto: osebni arhiv

Tudi njeno stopnišče je nekaj prav posebnega, saj ga krasi veliko cvetoče drevo in družina zlatih kuščarjev na steni.

Tudi njeno stopnišče je nekaj prav posebnega, saj ga krasi veliko cvetoče drevo in družina zlatih kuščarjev na steni. foto: osebni arhiv

»Ni pomembno, koliko neki kos pohištva ali dekorja stane in katero znamko nosi, važno je, da nam je všeč in nam vzbudi pozitivne občutke,« je prepričana Jerneja.

»Ni pomembno, koliko neki kos pohištva ali dekorja stane in katero znamko nosi, važno je, da nam je všeč in nam vzbudi pozitivne občutke,« je prepričana Jerneja. foto: osebni arhiv

Žametno oblazinjeno pohištvo poskrbi, da se v prostorih počutimo domačno.

Žametno oblazinjeno pohištvo poskrbi, da se v prostorih počutimo domačno. foto: osebni arhiv

Tako v kuhinji kot v eni od kopalnic je izbrala črn marmor.

Tako v kuhinji kot v eni od kopalnic je izbrala črn marmor. foto: osebni arhiv

Elegantna zlata barva se pojavlja skozi celoten dom.

Elegantna zlata barva se pojavlja skozi celoten dom. foto: osebni arhiv

prejšnji članek
Kako je Glorio Kotnik spremenilo materinstvo?
Svet slavnih
Kako je Glorio Kotnik spremenilo materinstvo?
naslednji članek
Matt LeBlanc je spet samski
Svet slavnih
Matt LeBlanc je spet samski