stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Od smokve do pisarniškega fikusa

4. 11. 2022; 01.00
Avtor: M.K./Dom2
Lirastolisti fikus (Ficus lyrata)

Lirastolisti fikus (Ficus lyrata) foto: Shutterstock

Fikusi so ena najbolj pogostih sobnih rastlin tako doma, kot v pisarnah. Radi jih imamo, ker so videti kot tipično drevo z enim samim deblom in razpotegnjeno krošnjo. Vendar pa so nekateri fikusi kljub priljubljenosti precej zahtevni. Če vemo, kako moramo zanje skrbeti, jih bomo lažje ohranili zdrave in zadovoljne še mnogo let.

Kaj sploh je fikus?

Ko slišimo besedo fikus, imamo največkrat v mislih tisti klasičen, pisarniški fikus, ki ga vsi poznamo. Gre za fikus benjamin, zimzeleno drevo, ki je postalo izredno priljubljena lončnica. V naravi to drevo zraste do višine 20 metrov in več, v stanovanju ali pisarni pa ga vzgojimo v majhno ali večje sobno drevo, saj njegovo končno velikost pogojuje predvsem velikost lonca. 

Fikus (smokvovec) je sicer rod približno 850 vrst dreves iz družine Moraceae (murvovke), ki so znani pod imenom figovci. Navadna figa, tudi smokva (Ficus carica), je vrsta, ki izvira iz jugozahodne Azije in Sredozemlja in jo vsi poznamo zaradi njenih sladkih plodov, fig. Tudi plodovi večine drugih vrst figovcev so užitni in so izjemno pomemben vir hrane za lokalne prostoživeče živali. 

Ker fikusi ohranijo drevesno obliko ne glede na svojo velikost, so idealni tako za bonsaje, kot za masivne sobne rastline v velikih prostorih. Njihovi listi so lahko temno zeleni, živo zeleni ali pisani. 

Gojenje fikusov

Večina fikusov ima rada posredno ali filtrirano svetlobo. Večbarvne, lisaste (variegata) sorte pa prenesejo tudi srednje močno svetlobo. Preveč neposredna svetloba lahko povzroči opekline na listih in njihovo odpadanje. Fikusi ne prenašajo nizkih temperatur ali prepiha. Treba jih je hraniti pri temperaturi nad 16 stopinj Celzija, najbolj pa uspevajo pri temperaturi nad 21 stopinj Celzija. Hladen prepih iz oken ali vrat jim škoduje, zato jih moramo postaviti na mesto, kjer se temu lahko izognemo. 

Kako skrbimo za naša drevesa?

Pri gojenju fikusa v zaprtih prostorih je pomembno, da vzdržujemo razmeroma visoko vlažnost. Redno škropljenje in drugi načini zagotavljanja vlage so idealni za te sobne rastline. A nikar ne smemo pozabiti, da imajo fikusi sicer radi vlažno okolje, ne marajo pa mokrih korenin. Pri zalivanju zato najprej vedno preverimo vrhnjo plast zemlje - če je na otip suha, pomeni, da potrebujejo vodo. Fikusi so drevesa, ki hitro rastejo in zato potrebujejo tudi veliko hranil. Spomladi in poleti jih gnojimo enkrat na mesec, jeseni in pozimi pa enkrat na dva meseca. 

Gumovec (Ficus elastica) foto: Shutterstock

Banjanovec (Ficus benghalensis) foto: Shutterstock

Pogoste težave

Skoraj vsak, ki ima doma fikus, se je že soočil s problemom izgube listov, ki je najpogostejša težava teh rastlin. Odpadanje listov je standardni odziv fikusovega drevesa na stres, ki je posledica katerega koli od naslednjih dejavnikov: preveč ali premalo zalivanja, nizka vlažnost, premalo svetlobe, sprememba okolja, presaditev, prepih, sprememba v temperaturi, zajedavci. Če naš fikus izgublja liste, moramo razmisliti kaj je pri drevesu povzročilo stres in to odpraviti. 

Najbolj priljubljeni fikusi

Različne vrste fikusov so v domovih vse po svetu prisotne že vrsto let. Nekatere so relativno nezahtevne, druge pa potrebujejo nekaj več nege. Katera je najbolj primerna za nas?

Banjanovec (Ficus benghalensis)

Imenovan tudi Banyanski fikus ima dramatične, žametne, temno zelene liste z izrazitimi žilami in je zato mnogim najljubši. Čeprav je njegov videz nekoliko manj dramatičen od danes izjemno priljubljenega lirastolistega fikusa, pa je njegova nega bistveno manj zahtevna. Ta rastlina, ki izvira iz Indije, lahko zraste v zelo veliko drevo, v zaprtih prostorih pa na srečo ohranja prijetne dimenzije. Ko je zgornjih nekaj centimetrov zemlje suhe, ga dobro namakamo. Da bo srečen v našem domu, potrebuje le nekaj posredne svetlobe.

Fikus benjamin (Ficus benjamina) foto: Shutterstock

Gumovec (Ficus elastica)

Gre za eno bolj razširjenih vrst fikusov. Zaradi širokih, temno zelenih listov, ki nekoliko vlečejo že na bordo, je ta rastlina prava paša za oči. Tudi ta vrsta fikusa izvira iz Indije in v naravi zraste v veliko drevo. Sok, ki ga ta rastlina proizvaja se lahko uporabi za izdelavo nizkokakovostnega kavčuka, gume - od tod tudi njeno ime. Gumovec je verjetno ena izmed bolj nezahtevnih vrst fikusov, ki potrebuje vodo le ko je zemlja suha nekaj centimetrov pod površino. Tudi ta sobna rastlina potrebuje za uspevanje le nekaj posredne svetlobe.

Fikus benjamin (Ficus benjamina)

Kot smo že prej omenili, je to ena bolj klasičnih vrst fikusa. Njeni majhni, koničasti in sijoči smaragdni listi se razlikujejo od običajno večjih listov drugih fikusov. Fikus benjamin ne izvira le iz Azije, temveč tudi iz Avstralije. Ta poseben fikus je znan po tem, da med privajanjem na nov dom izgubi veliko listja, ko se ustali, pa ga obnovi. Tako kot pri večini drugih fikusov, je zalivanje potrebno približno enkrat tedensko, ko suha zemlja sega vsaj nekaj centimetrov globoko. Fikus benjamin potrebuje veliko svetlobe.

Lirastolisti fikus (Ficus lyrata)

Trenutno najbolj modni iz družine fikusov je nedvomno lirastolisti fikus. Doma je iz nižinskih tropskih deževnih gozdov zahodne Afrike ter trenutno krasi naslovnice večine revij o notranjem oblikovanju. Ta sobna rastline je sicer čudovita, a je zanjo tudi težko skrbeti. Ko je zemlja suha, ga moramo namakati in mu zagotoviti obilico dnevne svetlobe. Paziti moramo na vse stresorje, od preveč zalivanja do prepihov, saj hitro začne izgubljati liste.

prejšnji članek
Bolj se bližamo koncu leta, močnejše energije se vsipajo z neba
Zdravje
Bolj se bližamo koncu leta, močnejše energije se vsipajo z neba
naslednji članek
Valižanska princesa navdušila z uhani cenejšimi od 2 evrov
Moda&Lepota
Valižanska princesa navdušila z uhani cenejšimi od 2 evrov