901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako se znebiti plastike v kopalnici?

29. 9. 2023; 04.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
AdobeStock_161864634

kopalnica foto: AdobeStock

Tudi najdaljša pot, ki jo je treba prehoditi, se začne s prvim korakom. Tega ne vedo le filozofi in pohodniki, temveč tudi vsi mi, ki nas skrbi za okolje. Če želimo trajno spremeniti svet, moramo nekje začeti – mi smo za začetek izbrali kopalnico. V njej se z majhnimi ukrepi lahko precej preprosto izognemo nepotrebni plastični embalaži.

Adijo, plastika za enkratno uporabo!

Uporabljamo jo nekaj minut, razkraja pa se več stoletij. Govorimo o plastiki za enkratno uporabo, s čimer so mišljeni izdelki, ki jih že po prvi uporabi odvržemo med odpadke. Medtem ko še vedno iščemo popolno alternativo plastičnim slamicam, je ta za vatirane palčke na voljo že dolgo. Izdelki s papirnatimi držali so okolju prijaznejši, očistijo pa ravno tako dobro. Na voljo je tudi biorazgradljiv vlažni toaletni papir, na področju nege zob pa lahko posežete po trajnostnih in biorazgradljivih zobnih ščetkah iz bambusa in lesa.

Umivanje brez mikroplastike

Za kopalnico brez plastike je vredno preveriti etiketo na izdelku. Govorimo o mikroplastiki oz. topnih plastičnih delcih, ki se pojavljajo v gelih za prhanje in zobnih kremah. Njihovi nameni so različni, predvsem so namenjeni pilingu. Na srečo obstajajo alternative, kot so drobcena bambusova zrna.

Okolju prijazna embalaža

Poleg tega, da je privlačna, mora embalaža izdelek dobro zaščititi pred izgubo kakovosti in umazanijo. Pri dm-u na tem področju ves čas iščejo nove možnosti za izboljšanje. Obstaja čedalje več tub, v katerih so izdelki izdelani iz vsaj 50-odstotnega deleža recikliranih materialov. Čisto brez plastike so že dezodoranti v stiku v kartonski embalaži, mila in trdi šamponi.

Naredi sama: Izdelki za nego

Če želite, lahko za kopalnico brez plastike poskrbite tudi čisto sami. Veliko ekoloških živil, npr. arganovo in kokosovo olje, lahko uporabite še v kakšen drug namen. Prvo ni odlično le v solati, temveč tudi kot negovalno olje za telo, z drugim pa lahko negujete lasne konice.

Zelena alternativa

Pot do življenja brez odpadkov (angl. »zero waste«) ni vedno preprosta in na začetku terja kar nekaj vaje. Pri nakupovanju bodite pozorni na navedbe na embalaži, ki razkrivajo, ali je izdelek oz. njegova embalaža iz recikliranega materiala, npr. papirja, in na druge oznake, ki zagotavljajo, da gre za okolju prijazen izdelek.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Hrana, ki je lahko strupena za pse in mačke
Življenjski slog
Hrana, ki je lahko strupena za pse in mačke
naslednji članek
Pozdravljen, Dunaj, pozdravljen, Frankfurt!
Življenjski slog
Pozdravljen, Dunaj, pozdravljen, Frankfurt!
#obraziavenija
obraziavenija