Šolta
Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi kamerami nad obiskovalce

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Ste vedeli, da imajo tudi psi demenco?

22. 9. 2023; 02.00
Avtor: Urška Petek
zivali pri veterinarju

Ob sumu na demenco svetujemo obisk pri veterinarju, ki lahko izključi druge vzroke za spremenjeno vedenje in ob potrditvi kognitivne disfunkcije predpiše terapijo. foto: Shutterstock

Demenca oziroma sindrom kognitivne (spoznavne) disfunkcije je zelo dobro poznana in raziskana pri ljudeh. Marsikdo pa si niti predstavlja ne, da jo imajo tudi živali. Tekst: URŠKA PETEK, veterinarka

Zadnja leta opravljajo podrobnejše raziskave in odkrivajo možnosti terapij pri dementnih psih in mačkih. Pri živalih, s katerimi si delimo vsakdan, namreč lažje opazimo morebitne težave.

Raziskave so pokazale, da ima demenco  več kot polovica psov, starejših od 12 let, lahko pa se pojavi že v osmem letu starosti, pogostejša je pri srednjih oziroma večjih psih. Na žalost so znaki kognitivne disfunkcije slabo prepoznani, tako med skrbniki kot tudi pri veterinarjih. Prepogosto se jih odpravi z mnenjem, da je to normalen znak staranja psov.

Prvi znak je lahko spremenjeno obnašanje

Bodimo pozorni, če pes, ki je prej dobro poznal določene ukaze, teh kar naenkrat ne prepozna več. Sploh če ob tem opažamo zmedenost, potrebo po več spanja čez dan, nemirnost in jokavost ali lajanje ponoči. Kot je razvidno že iz humane medicine, se demence ne da pozdraviti, lahko pa jo s primerno terapijo in prilagoditvami upočasnimo. In prej ko jo opazimo, učinkovitejši smo lahko.

Testa, ki bi potrdil ali ovrgel demenco pri psu, (še) ni. Najučinkovitejše je opazovanje psa in izključevanje drugih zdravstvenih vzrokov za opažene spremembe. Seveda je za to nujno potrebno, da žival dobro poznamo in vemo, kaj je normalno in kaj spremenjeno obnašanje. Obstajajo različni vprašalniki, na podlagi katerih se lahko pojavi sum o prisotnosti demence.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Dan miganja ZAME v znamenju odličnih vadb, predavanj in sonca
Zdravje
Dan miganja ZAME v znamenju odličnih vadb, predavanj in sonca
naslednji članek
Letošnje poletje izjemno bogato z gobami
Kulinarika
Letošnje poletje izjemno bogato z gobami