Življenjski slog
 

Kako skrbeti za rastline? To so nasveti priljubljenega botanika

1. 8. 2024; 08.30
Avtor: Oglasno sporočilo
arboretum, arboretum-volčji-potok, september, skrb-za-rastline

foto: Miha Fras

Se odločate za nakup svoje prve rastline? Morda vaš dom že krasijo številne rastline? Eden najvplivnejših ljubiteljskih botanikov pri nas je delil nasvete, kako skrbeti za rastline in jih ohraniti zdrave.

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani je v okviru kampanje #PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) v organizaciji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) potekala delavnica presajanja zelišč pod vodstvom ljubiteljskega botanika Jana Robina. Zbrali smo nekaj ključnih nasvetov, ki jih je z obiskovalci dogodka delil priljubljeni botanik:

»V poletnih mesecih glejte, da dobijo vaše rastline dovolj vode. Sploh tiste na izpostavljenih sončnih legah. Zalivajte zjutraj, ko se čez noč zemlja primerno ohladi. Občasno rosite, z mlačno vodo. Zalivajte pa z deževnico, kolikor je to le mogoče.«

foto: Miha Fras

Do rastlin moramo biti odgovorni

Skrb za rastline je ključnega pomena za ohranjanje zdravja rastlin in preprečevanje širjenja njihovih bolezni ter škodljivcev. Z ozaveščenim pristopom lahko vsak od nas pripomore k ohranitvi rastlin, ki so osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane. »Namen kampanje je opozoriti na pomembno vlogo, ki jo imajo rastline za naš vsakdan. K ozaveščanju smo pristopili na zabaven in inovativen način ter mimoidočim ponudili popotnico, ki jim bo služila kot nekakšen opomnik – za rastline moramo skrbeti, jih negovati in do njih predvsem biti odgovorni,« so ob dogodku sporočili z UVHVVR. Zato tudi v septembru načrtujejo dogodek presajanja rastlin, in sicer 1. septembra na 39. Čarobnem dnevu, v Arboretumu Volčji Potok.

foto: UVHVVR

Kampanja #PlantHealth4Life

#PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) je večletna kampanja, ki je bila pripravljena na zahtevo Evropske komisije in temelji na poglobljeni analizi dojemanja in vedenja na področju zdravja rastlin po vsej EU. V kampanjo je letos vključenih 21 držav članic in država kandidatka, kar je podvojilo doseg iz preteklega leta: Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Črna gora.

Kampanja PlantHealth4Life foto: Miha Fras

prejšnji članek
Botri: To je lepotica, ki jo v resnici ljubi Tommy
Svet slavnih
Botri: To je lepotica, ki jo v resnici ljubi Tommy
naslednji članek
Znane Slovence navdušila predpremiera filma Odrešitev za začetnike
Svet slavnih
Znane Slovence navdušila predpremiera filma Odrešitev za začetnike

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.