Alu folija je zelo uporabna v vsakem domu. foto: Freepik
Aluminijasta folija oziroma alufolija je vsestranski kuhinjski pripomoček, ki ga večina ljudi uporablja le za peko ali shranjevanje hrane. Vendar pa lahko s folijo olajšate vsakodnevna opravila in celo prihranite denar. Spodaj predstavljamo nekaj preprostih trikov, ki jih lahko uporabite takoj!
Alufolija je v naših gospodinjstvih prisotna dlje kot plastična folija za živila, med drugim pa je tudi nadvse uporabna. Strokovnjaki svetujejo, da v alufolijo zavijemo živila, ki imajo močan vonj, saj bo bolje zadržala vonjave. Živila seveda tesno ovijte in zatisnite ob robovih, da vonj ne bo uhajal. Prav tako je alufolija idealna za zavijanje jedi, ki jih boste kasneje še pogreli v pečici, saj lahko hrano, zavito v folijo, postavite naravnost v pečico, ker je odporna na vročino. A tega trika nikar ne uporabite pri hitrem pogrevanju v mikrovalovni pečici, saj lahko tvegate eksplozijo.
Trik: Namesto shranjevanja zelene v plastičnih vrečkah jo ovijte v vlažno papirnato brisačo in nato v aluminijasto folijo. Na ta način bo ostala sveža tudi do štiri tedne.
Odstranite statiko iz sušilnega stroja
Ste vedeli, da aluminijasta folija lahko nadomesti sušilne lističe? Preprosto oblikujte dve do tri kroglice iz folije s premerom približno 5 do 7 cm in jih vrzite med perilo. Tako boste zmanjšali statiko in pospešili sušenje oblačil.
Alu folija se lahko uporabi tudi v pralnem stroju.
foto: Shutterstock
Očistite srebrnino in nakit
Srebrni pribor in nakit lahko hitro potemnita, vendar jih lahko brez dragega čistila osvežite kar doma. V manjšo posodo položite aluminijasto folijo, dodajte toplo vodo, žlico soli, žlico sode bikarbone in žličko detergenta za posodo. Po 10 minutah bo vaš nakit znova zasijal.
Poenostavite čiščenje pečice in žara
Pri peki hrane, ki lahko povzroči paravi nered, enostavno obložite dno pečice, opekača ali žara z aluminijasto folijo. Po uporabi jo preprosto odstranite in zavrzite skupaj z vsemi ostanki. Če vam zmanjka jeklene volne ali abrazivne gobice, lahko za čiščenje zažganih madežev na ponvah in pekačh uporabite tudi zmečkano kroglico aluminijaste folije.
Mehčanje trdega rjavega sladkorja
Trd rjavi sladkor lahko hitro zmehčate tako, da ga zavijete v aluminijasto folijo in za 5 minut postavite v pečico, segreto na 150 °C.
Naredite si improviziran lijak
Če nimate lijaka, si ga lahko hitro izdelate iz več plasti aluminijaste folije. Tako boste lažje pretakali tekočine ali natresali sestavine v ozke posode.
Zaščitite banane pred prehitro zrelostjo
Da banane ne bi prehitro porjavele, njihov pecelj ovijte v aluminijasto folijo. Tako boste upočasnili sproščanje etilenskega plina in podaljšali svežino sadja.
Preprosto zbiranje maščobe pri kuhanju
Maščobo od pečene hrane lahko zlijete v posodico iz aluminijaste folije. Ko se ohladi in strdi, jo enostavno zavržete, brez umazanega pomivanja posode.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.